9 жертви на мистериозния китайски вирус. Властите поставят Ухан под карантина

OFFNews 22 януари 2020 в 11:53 2641 0

Снимка Pixabay

Мистериозният вирус в Китай отне живота на 9 души, а властите в страната решиха да поставят града, от който тръгна заразата - Ухан - под "карантина".

Те съветват хората там да не излизат от града, а на останалите - да не пътуват до Ухан. На живеещите в 8.9-милионния град се препоръчва да избягват да се събират с много хора и да намалят до минимум посещенията на обществени места.

Новият вирус - щам на коронавирусите - се разпространи от Ухан в няколко китайски провинции, както и в САЩ, Тайланд и Южна Корея.

Има 440 потвърдени случая с източник пазар на морски продукти, на който са били продавани незаконно диви животни.

"Не влизайте в Ухан. А тези, които са в Ухан, моля, не излизайте от града", посъветва зам. здравният министър Ли Бин на брифинг, проведен след началото на взрива.

Властите признават, че страната се намира в "най-критичния етап" от превенцията и контрола на заболяването.

По-рано Китай потвърди, че е потвърдено предаването на вируса от човек на човек.

Вирусът е известен като 2019-nCoV. Смята се, че досега не е идентифициран при хора. Симптомите включват респираторни проблеми, висока температура, кашлица, затруднено дишане.

Междувременно, Русия засили проверките на пътници от Китай на летищата в опит да идентифицира хора, заразени с коронавируса, предава Ройтерс. Засилени мерки има на летищата  „Шереметиево“ и „Внуково“ в Москва, както и аерогарите в Екатеринбург и Иркутск. С 1,5 млн. китайци, които ежегодно посещават Русия, вирусът се превръща в заплаха за страната, по думите на заместник-здравният министър Сергей Краевой, цитиран от БНР. Бившият главен санитарен лекар на Русия Генадий Одишченко пък допусна, че вирусът може да е човешко дело.

Световната здравна организация пък прогнозира, че огнището с център град Ухан вероятно ще се разрасне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови