90 ракети са били изстреляни от ивицата Газа по Израел

OFFNews 04 май 2019 в 13:22 2456 0

Снимка Newsclick.in

90 ракети са били изстреляни от ивицата Газа по Израел, предаде Франс прес, позовавайки се на израелската армия.

Ракетите са били прихванати от израелската система за противовъздушна отбрана и не са причинили никакви жертви на територията на страната.

Израелската бойна авиация е отговорила с две пускови установки в Газа, а техни танкове са обстреляли няколко военни поста на управляващата ивицата Газа групировка Хамас. Здравното министерство на Газа съобщи, че 22-годишен палестинец е бил убит, а четирима - ранени.

Това е най-голямата ескалация на напрежение в региона от няколко седмици насам. Нападението идва след скорошните палестински протести по границата на ивицата Газа с Израел, по време на които вчера бяха убити четирима палестинци, двама от тях - членове на въоръженото крило на Хамас. Те били убити вследствие на израелски въздушен удар, който бе в отговор на раняването на двама израелски военни от палестински огън.

Военните действия прекъснаха продължилото един месец затишие, докато лидерите на Хамас и въоръжената организация "Ислямски джихад" бяха в Египет за преговори с посредници, за да бъде възстановен мирът в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови