93% 'за' независим Кюрдистан, Ирак поиска анулиране на референдума, за да преговарят

ОFFNews 27 септември 2017 в 21:37 2734 0

Снимка АФП

На референдума за независимост на Иракски Кюрдистан в понеделник с "да" са гласували 92,73 процента от избирателите, предадоха световните агенции, като се позоваха на официалните данни, разпространени днес от избирателната комисии, предаде БТА.

От 3 305 925 гласоподаватели само 7,27 процента са се обявили против идеята за независимост на Иракски Кюрдистан, допълни избирателната комисия. Избирателната активност е била 72,16 процента.

Референдумът по инициатива на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани бе остро разкритикуван от Багдад и от съседните на Ирак страни. Барзани каза, че ако победи "да"-то на референдума, то няма да последва незабавно обявяване на независимостта на Иракски Кюрдистан, а по-скоро ще бъде поставено началото на сериозни дискусии с иракската централна власт по спорните въпроси.

Вчера иракският премиер Хайдер ал Абади обаче постави анулирането на резултатите от референдума като предварително условие на каквито и да било преговори с кюрдския автономен регион в северната част на страната. Иракските депутати пък призоваха Абади, в качеството му на главнокомандващ въоръжените сили, да вземе всички необходими мерки, за да запази единството на Ирак и да защити гражданите. Те поискаха изпращането на сили за сигурност в оспорваните между Багдад и Ербил зони, където също се гласуваше на референдума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови