Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Африканска първа дама замесена в убийството на съперничка

OFFNews 05 февруари 2020 в 13:08 3031 0

Съпругата на министър-председателя на Лесото ще бъде обвинена в убийството на предишната му съпруга, съобщи Би Би Си.

Първата дама Месея Табан се предаде, за да бъде разпитана от полицията в южноафриканското планинско кралство. Премиерът Том Табан също бе разпитван за убийството. Бившата му съпруга Липолело Табан беше застреляна пред дома си в столицата Масеру два дни преди встъпването му в длъжност през 2017 г. По това време двойката преживява тежък развод.

За нападението първоначално са обвинени неизвестни въоръжени мъже, но документи, подадени наскоро от полицейския комисар на страната Холомо Молибели, повдигат допълнителни въпроси. На 10 януари е издадена заповед за ареста на 42-годишната Месея Табан. Това се случва, след като тя изчезва. Заловена е на границата с Южна Африка във вторник сред споразумение между нейните адвокати и полицията, съобщи полицейският говорител Мпити Мопели пред AFP.

В момента първата дама е в ареста. Формално ще ѝ бъде повдигнато обвинение в съда в сряда. Не е ясно дали г-жа Табан ще поиска да бъде пусната под гаранция, но ако това се случи, полицията ще оспорва с мотива, че има опасност да избяга - казва Молибели.

Още 8 души в Лесото и Южна Африка са изправени пред обвинение заради убийството.

Миналия месец премиерът Табан се съгласи да бъде разпитан от полицията. В деня на разпита стотици опозиционери излязоха по улиците на протест с искане за оставката му. На 16 януари Табан обяви намерението си да подаде оставка, но не уточни кога ще го направи. Като мотив той не посочи обвиненията срещу него и съпругата му, а намерението си да се пенсионира. Същевременно и представители на управляващата партия, и на опозицията го обвиниха, че препятства разследването.

58-годишната Липолело Табан е убита само два дни преди клетвата на г-н Табан като премиер през юни 2017 г. През това време двамата са разделени. Не живеят заедно от 2012 г. Една вечер, докато се връща у дома, тя е нападната и простреляна няколко пъти отблизо и умира там, на пътя. Убийството шокира нацията. В речта си на церемонията по встъпване в длъжност Табан го определи като "безумно". Първоначално за него са обвинени неизвестни въоръжени мъже, но в началото на януари изплува ново доказателство. То включва копие от писмо, което полицейският шеф пише до премиера Табан. То е от 23 декември 2019 г. и гласи: "Разследването разкрива, че е имало телефонна комуникация на мястото на въпросното престъпление ... с друг мобилен телефон. Мобилният телефонен номер принадлежи на Вас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!