Агент на ЦРУ в основата на разследването за импийчмънт срещу президента Тръмп

OFFNews 27 септември 2019 в 16:49 3232 0

Агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е в основата на разследването, което може да доведе до импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщават американски медии, цитирани от Би Би Си.

Самоличността му остава скрита, както и естеството на работата му за ЦРУ. Документът, който е предоставил обаче разкрива много за предполагаемата злоупотреба с власт на президента, отбелязва The Washington Post.

Началото на разследването, което трябва да установи дали американският президент е нарушил Конституцията, бе обявено тази седмица. Според обвинението Тръмп е подтикнал украинския президент Володимир Зеленски да разследва политическия му съперник - демократ в надпреварата за президентските избори в САЩ през 2020 г. Джо Байдън. "Услугата" била поискана в телефонен разговор между двамата държавни глави, проведен на 25 юли.

Подалият сигнала твърди, че високопоставен служител от Белия дом се е опитал да прикрие всички детайли около телефонния разговор. Записът не бил запаметен в обичайната компютърна система. Вместо това бил запаметен в отделна система, използвана за класифицирана информация.

В същото време, републиканецът Тръмп реагира на разследването с думите, че то е "лов на вещици" и "измама". Той уверява, че знае кой е дал информацията на жалбоподателя и нарича въпросния източник на информация е "почти шпионин". Президентът, който блокира близо $400 млн. военна помощ за Украйна дни преди телефонния разговор, отрича да е оказвал натиск върху украинския лидер.

Индиректно замесеният в скандала Байдън пък заяви, че Тръмп се опитва "да похити" изборите, като принуждава украинския президент Владимир Зеленски да разследва сина на Байдън - Хънтър Байдън за неговите сделки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови