Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ахой, Вова! Чехия `анексира` Калининград, самолетоносачът „Карел Гот“ пази новите чешки територии по море

Красимир Крумов 05 октомври 2022 в 16:39 26937 10

Времето на чешкото Беломорие е слънчево, температурата на въздуха - 22 градуса, шегуват се  чехите.

Снимка PotatoJamJar

Времето на чешкото Беломорие е слънчево, температурата на въздуха - 22 градуса, шегуват се чехите.

Сигурността на Чехия по бреговете и на Балтийско море е гарантирана - подводницата „Хелена Вондрачкова“ осигурява периметъра на балтийското крайбрежие в морските дълбини, на повърхността на стража е самолетоносачът „Карел Гот“. В най-новата чешка провинция Краловец, затворена между Полша, Латвия и Балтийско море всичко е спокойно, а Прага празнува, като не може да е на три, поне присъствието си на едно море.

С подобни шегички и мемета потребителите на социалните мрежи в Чехия и читателите на електронните портали реагират на обясненията на руската пропаганда за анексирането на окупираните украински територии и проведените в Херсон, Луганск, Донецк и Запорожие референдуми. Взели пример от руската пропаганда, чехите „анексираха“ Калининградска област на Руската федерация, а в официалния портал на Краловецки край, както е новото име на „изконно чешката провинция“ е проведен референдум и според него 97.9 на сто от гласувалите са пожелали присъединяване към прародината Чехия.

„Така, както ни показа Русия в Крим през 2014, а сега ни демонстрира в Източна Украйна, си е напълно ок, да влезем в територията на чужда държава, да обявим там референдум, а след това да си присъединим територията им.“ – пишат поддръжниците на „краловецкия референдум“ за Калининград.

Краловец йе наш!

Чехия има „пълно право“ да претендира за окупираните от десетилетия от Русия свои територии на Балтийско море. Самият Калининград, по-известен някога като Кьонигсберг е основан през 1255 година от кръстоносците, които му дават името на царуващия по онова време в Чехия крал Пшемисъл Отокар – оттук и претенциите на чехите към анклава.

Майтапът си е майтап, но в интернет темата се разви и продължава да се развива и, вероятно, чешката експанзия още не е достигнала своя апогей – в пропаганден и в териториален смисъл. В тутър вече се появи напълно официален профил на Краловец, анонсиран като официален профил на бившия Калининград. Първите, които подкрепят аншлуса ще получат безплатни шезлонги на плажа, информира институционалният акаунт. В символ на чешкото господство на Балтийско море се превърна популярният анимационен герой Къртичето, излегнало се на шезлонг на „чешкото море“.

Достъпът на страната до свое море наложи и промяна във военната докрина на въоръжените сили, на които се наложи да поддържат, поне в интернет, съюзническа готовност по линия на НАТО. В публикувани в Прага скрийншотове на CNN, чиято автентичност не можем да потвърдим, тече на лента „Чехите отново имат море“, а кадрите показват министрите на отбраната на Вашингтон и Прага да полагат подписи под сделка за купуването на два кораба USS America. Чешкият флот е купил самолетоносача „Карел Гот“ и подводницата „Хелена Вондрачкова“, кръстени на естрадните изпълнители от епохата на Варшавския договор.

Специализираният канал „Пражки ватман“ вече включва в обзора си на трамвайния парк и мотрисите от бившия Калининград, сега Карловац, където започват да преобладават „Татри“-те. Анексията е успяла истински да изненада ангажирания със „специалната военна операция“ в Украйна Владимир Путин. Мемета показват колко е слисан, след като, звънейки в Калининград след въпроса „Здравствуйте, каква е ситуацията при вас?“ чува от другата страна „Ахой!“

И докато в цялата страна вали дъжд и е студено, тецовете трябва да пускат парното, на чешкото крайбрежие на Балтийско море синоптичката в държавната телевизия показва греещо слънце и 22 градуса на сянка.

Ако чешкият "аншлус" е шега, то истина е анкета на чешкия портал novinky.cz, чиито редактори питат сънародниците биха ли искали страната им да има излаз на море. Само 2 процента от анкетираните са отговорили с „да“. Останалите 98 процента са избрали отговора „отново“.

Чувството за хумор в Прага изнерви Москва, а кремълските пропагандисти използваха меметата за обвинения и хибридни атаки, като тази, че Чехия има имперски намерения спрямо Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

963

10

Любо Найденов

11.10 2022 в 19:52

НЕ ,НЕ Е ОК ЗАЩОТО ЩЕ ИЗЯДЕТЕ ХУРКАТА И БАЙДЪН НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ!

15914

9

поп Дръвчо

10.10 2022 в 15:50

@България над всичко

Предлагам да си траем защото иначе ще трябва да поемем историческата вина за недоклатената християнизация на Русия и всички беди произлезли от това.

2017

8

Рамбо Силек

07.10 2022 в 22:20

@Бармалей-чо!

Като им гледам "успехите" в Украйна, това торпедо я гръмне навреме, я гръмне при изстрелване... Та ни е мноо сигурно!

1780

7

бармалейчо, барай си малейчето и не се излагай, че и без това всички вече знаем колко си прост.

1780

6

А България ТРЯБВА да предяви претенции за всички бивши територии на ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ и Поволжието. Освен това руснаците трябва да признаят, че "руски език" на практика не съществува, както и че не произхожда от някакъв "църковно славвнски", понеже такива държава и народ (нация) никога не са съществували, а говорят производна форма на СТАРОБЪЛГАРСКИЯТ КНИЖОВЕН ЕЗИК, говорен в България преди окупирането ни от османската империя и ползван за превеждането на СВЕТОТО ПИСАНИЕ - БИБЛИЯТА, чрез която се разпространява и утвърждава по земите на СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, които в последствие са заграбени от русите.
ВРЕМЕ Е ДА АНЕКСИРАМЕ ВСИЧКО КОЕТО Е НАШЕ!!!

1220

4

хr4

05.10 2022 в 23:42

Чехите си праат майтап, ама ако в майтапа на майтап се включат и германците...на метровката хич няма да му е до майтапи :))))

ПП.За тия които не са в час-Калининград, той и Кьонигсберг. Калининградска област=Източна Прусия...

1687

3

Пенчо Прикарчин

05.10 2022 в 18:07

Велики са чехите!

1810

2

Maxim

05.10 2022 в 17:16

Предлагам да анексираме Волжка България. И да радва населението там, че е ЕС, а в империята на злото.

22548

1

dolivo

05.10 2022 в 17:14

хем боли хем сърби, хубаво така с техните камъни...

тръгнали да прекрояват света в този модерен свръх свързан свят
 
X

Да помогнем на украинските деца!