Airbnb срещу Израел: Компанията свали от списъците си 200 жилища в Западния бряг

Василена Иванова 20 ноември 2018 в 16:10 2180 0

Израел обяви за "срамно" решение на Airbnb да оттегли от списъците си обяви за настаняване в жилища, които се намират в израелски селища в окупирания Западен бряг, предаде Би Би Си.

Airbnb заяви, че е взела решението за премахване на 200-та жилища от списъка, защото селищата са "в основата" на израелско-палестинския конфликт.

Ходът им обаче не се харесва на всички. Палестинците го похвалиха, но Израел заплаши със съд.

Еврейските селища в окупираната от Израел територия по време на войната в Близкия изток през 1967 г. се считат за незаконни по международното право, което Израел оспорва. Въпросът за селищата е една от най-горещите точки на конфликта между Израел и палестинците.

Human Rights Watch определиха решението на Airbnb като "положителна стъпка" и призоваха други туристически компании да последват примера им, но израелският министър на туризма Ярив Левин определи решението като „най-ужасната от ужасните капитулации пред усилията за бойкот“. Той допълва, че Израел ще отговори с насрещни искове от наемодателите срещу Airbnb в американските съдилища.

Според генералния секретар на Организацията за освобождение на Палестина Саеб Ерекат е изключително важно компанията да следва позицията, според която Израел е окупаторска сила, а израелските селища на Западния бряг, включително в окупирания Източен Йерусалим, са незаконни и създадени в резултат на военни престъпления.

Какво казват от компанията

„Американският закон позволява на компании като Airbnb да правят бизнес в тези територии. В същото време, мнозина в глобалната общност твърдят, че компаниите не трябва да правят бизнес тук, защото вярват, че компаниите не трябва да печелят от земи, където хора биват разселвани“ - се казва в позицията на Airbnb.

Към този момент повече от 600 000 евреи живеят в около 140 населени места, построени след 1967 г. на Западния бряг и в Източен Йерусалим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови