Айфоните атакувани от хакери от години: теглени са контакти, снимки, съдържание на имейли

OFFNews 30 август 2019 в 09:54 4087 0

Служители по сигурността в Google са открили доказателства за "постоянни усилия" за хакването на телефоните на Apple - iPhone през последните две години, съобщи Би Би Си.

Атаките са извършени чрез сайтове, които незабележимо "прикачват" софтуер, който извлича данни за контактите, снимки, местоположение и др.

Анализатори на Google предполагат, че тези сайтове-капани са били посещавани хиляди пъти в рамките на седмица.

От Apple отклониха въпросите на журналистите с думите, че няма да коментират.

Атаката беше описана в големи подробности в серия от постове, написани от британския експерт по киберсигурност Ян Биър, член на Project Zero - работна група на Google, чиято цел е да открива нови уязвимости на сигурността.

Влизане в хакнатия сайт беше достатъчно, за да се атакува устройството, а при успешна атака се инсталираше съответния софтуер и наблюдението започваше - разяснява специалистът.

Хакерите използвали 12 различни пробойни в сигурността, за да проникнат телефона. Повечето са бъгове в Safari, браузърът по подразбиране в продуктите на Apple. Извлечената информация се предавала към външен сървър на всеки 60 секунди.

Софтуерът е можел да прихваща и данни от приложения като Instagram, WhatsApp и Telegram. Списъкът на Биър включва още продукти на Google, като Gmail и Hangouts.

Хакерите са можели да проникнат в почти всяка версия на операционната система до iOS 12, добавя Биър.

Екипът на Google установява уязвимостите на Apple на 1 февруари тази година. Шест дни по-късно е приложена защита, чието функциониране изисква потребителят да обнови софтуера на устройството си.

Анализаторите на Биър не дават предположения кой може да стои зад атаките, нито колко доходоносен е инструментът на черния пазар. Някои такива атаки могат да се оценят на няколко милиона долара - докато не бъдат открити и спрени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови