Акциите на General Electric се сринаха с над 10% след обвинения за измамно счетоводство

OFFNews 16 август 2019 в 14:30 2545 0

Снимка Bloomberg

Акциите на General Electric се сринаха с над 10%, след като известен криминалист обяви, че компанията публикува фалшиви финансови отчети и е "на ръба на несъстоятелността".  

В доклад от 170 страници следователят Хари Маркополос посочва, че финансовата отчетност на General Electric е сходна на извършваната от "Enron" преди фалита на компанията през 2001 г. Той твърди, че екипът му е разкрил счетоводна измама за 38 млрд. долара, което е 40% от пазарната стойност на GE. 

От компанията отхвърлиха обвиненията. 

"General Electric стои зад финансите си. Ние работим с най-високо ниво на почтеност във финансовата си отчетност и ясно сме изложили финансовите си задължения много подробно“, заяви говорител на компанията преди публикуването на доклада.

"Въпреки че не можем да коментираме подробно съдържанието на доклад, който не сме виждали, твърденията, които чухме, са напълно неверни и подвеждащи", допълни говорителят, цитиран от БНР.

От GE посочват, че Маркополос открито е заявил, че е получил възнаграждение от неназовани хедж фондове. По думите с твърденията се цели да се създаде нестабилност, от която да спечелят трети страни. 

Главният изпълнителен директор на GE Лоурънс Кълп също отправи обвинения към Хари Маркополос за манипулация на пазара. "GE винаги ще приема сериозно всяко твърдение за финансови нарушения. Но това е чисто и просто пазарна манипулация", заяви Кълп, като подчерта, че докладът съдържа неверни изявления за факти и тези твърдения могат да бъдат коригирани, ако беше направена проверка преди публикуването на доклада.

След разразилия се скандал акциите на General Electric се сринаха с над 10% - най-голямото им поевтиняване от 2 март 2009 година насам. В същото време бяха изтъргувани над 193 млн. акции на GE, което е далеч над обичайната среднодневна търговия на около 55,8 млн. акции и се оказа най-търгуваната американска компания на Уолстрийт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови