Албания 29 часа след земетресението: 27 жертви, 650 ранени, шестима изчезнали

Камиони с помощи, спасители и кучета отпътуваха за страната в жест на солидарност от Косово, Турция, Черна гора, Италия, Гърция, Румъния, Чехия, Швейцария

OFFNews 27 ноември 2019 в 16:17 4181 0

27 жертви, най-малко 650 ранени, шестима изчезнали в отломките на сгради, рухнали от силата на мощното земетресение в тъмните първи часове на 26 ноември: това е картината в Албания 29 часа, след като страната бе сполетяна от трус със сила 6,4 по скалата на Рихтер и удари най-жестоко крайбрежния град Дурас.

За денонощие и малко към балканската държава отпътуваха десетки камиони с помощи от солидарните Косово, Черна гора, Италия, Турция, Гърция, Румъния, Чехия. Швейцария изпрати кучета, които да се включат в издирването, България дари 200 хил. лв. за хуманитарна помощ, Косово - 500 хил. евро.

Докато спасителите се бореха с времето, за да извадят колкото се може повече живи изпод отломките, стотици албанци - травмирани от случилото се и нестихващите земни трусове - прекараха и тази нощ навън - кой в палатка, кой в кола. От смъртоносния - в 3:54 ч. сутринта местно време на 26 ноември - досега са станали още около 500 вторични.

Спасителите търсят оцелели без почивка. Досега са извадили около 40 души изпод отломките от жилищни и други сгради. Те ще продължат да търсят търпеливо и старателно до края - обещава Еди Рама, министър-председателят на страната, която днес е в траур.

Снимка: https://exit.al/

Само Господ знае съдбата им

Не само Дурас е опустошен. Трагедията сполетя и съседния Тумане, където беше разрушена пететажна жилищна сграда. Някъде вътре са 70-годишната майка и шестгодишната племенница на Дулейман Колавери - мъж в 50-те си години. Двете живеели на последния етаж. "Не знам дали да живи или мъртви. Страхувам се каква ли е съдбата им. Само Господ знае", клати глава той пред репортер на AFP.

Сградата в Тумане:

Сред жертвите са 31-годишен мъж от Тумане - починал в болница тази сутрин - и двама души, открити мъртви под някогашни сгради, съобщава Ora News.

С падането на нощта във вторник идва и добра новина: 24-годишна жена е извадена жива. Друга, на 30 г., още диша, когато я откриват, но часове по-късно умира. Дъщеричката ѝ си е отишла преди нея, затисната от руините.

Двама братя също са загинали. Те са от съседно Косово, което също днес е в траур.

Страх ни е да се върнем

Букури Морина и 10-членното ѝ семейство са от Дурес. Прекарали са нощта под звездите на футболния стадион в града, заедно с хиляди други хора. "Страх ни е да се върнем в апартамента - казва тя пред "Ройтерс". - Навсякъде има пукнатини, опасяваме се, че ако се върнем, ще имаме същата съдба като хората в Тумане."

Смъртта е застигала хора в Албания не само в сградите. Мъж е загинал в катастрофа на пътя, когато земният трус е отворил кратер на пътя, по който се е движил автомобилът му. Друг е сложил край на живота си, като е скочил от прозорец в паниката си.

А се готвеха да празнуват

Албания се готвеше да празнува 107-ия си Ден на независимостта и 75-ия си Ден на освобождението на 28-и и 29 ноември. Всички тържества са отменени. Вместо тях страната посреща последствията от най-тежкото си земетресение от април 1979 г. насам. Тогава тя и съседна Черна гора са разтърсени от земен трус със сила 6.9 по Рихтер, който отнема живота на 136 души и ранява повече от 1000.

Земетресението от април 1979 г. е най-страшното и на Балканите. Никога тук не е имало толкова силно земетресение. Второто след него е от юли 1963 г., когато трус с магнитуд 6.1 по Рихтер убива повече от 1000 души в Македония. 3/4 от столицата Скопие са разрушени. За секунди 200 000 души се превръщат в бездомници.

Героите

"Какъв герой!" пише футболният отбор на Косово за това куче. То спасява три човешки живота в Албания за един ден. Четириногият помощник е част от армията на Косово, чиято дълга колона от камиони, натоварени с помощи, отпътува за страната часове след земетресението:

Косовари отвориха и домовете си за останали без подслон албанци. Те използват социалните мрежи, за да разпространят предлаганата от тях помощ.

Албанци, незасегнати от бедствието, даряват пари, храна и лекарства.

Снимките са от Тумане, Тирана и Дурес. Споделя ги IntoAlbania в Туитър.

Сред първите чуждестранни помощи, достигнали албанската земя, са тези от Турция. Рано сутринта тръгват камионите на Червения полумесец:

Черногорските министри на здравеопазването Кенан Храпович и на вътрешните работи Мевлудин Нуходжич заминаха за Тумане. Помощта, която осигурява страната, включва изпращането на лекарски екипи и спасители, както и лечение на ранените в черногорски болници.

Хърватия изпраща два хеликоптера и военен екип в помощ на спасителната операция в Албания:

Сърбия осигурява 13 души от специализирания си спасителен екип.

Полети от Тирана днес няма. Спрени са заради повреди по сградата на летището, заради които безопасността на пътниците не е гарантирана. Но помощ пристига отвън. Кучета-спасители от Швейцария прелитат на борда на самолет 1140.34-те километра до Албания и вече са част от битката за живот на затрупаните.

Снимка: REDOG Medienstelle/Twitter

"Много кучета от Швейцария заминаха за Албания, за да търсят хора, които все още не са намерени. Моят учител Марко също замина с кучето си Боско" - споделя с гордост потребител на социалната мрежа Туитър:

Тези мъже са част от италианския спасителен екип, заминал за Албания:

А това е чешкият екип спасители:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !