Американец е арестуван за шпионаж в Москва

Вилдан Байрямова 31 декември 2018 в 14:23 3526 0

Сградата на ФСБ, Москва

Снимка ТАСС

Руската агенция за държавна сигурност ФСБ арестува американски гражданин по обвинение за шпионаж, съобщава Би Би Си.


Пол Уилън е заловен в Москва на 28 декември. ФСБ, основната руска служба за борба с шпионажа, не дава повече подробности. Ако бъде признат за виновен, той е заплашен от затвор за срок от 10 до 20 години. Към момента няма потвърждение от САЩ.


Обвиненията в шпионаж са постоянна характеристика на отношенията на Русия със САЩ и Великобритания. По-рано този месец задържаната в САЩ Мария Бутина /22-годишна руска активистка за правото на носене на оръжие/, обвинена, че се е инфилтрирала в американската Национална оръжейна асоциация, се призна за виновна в организирането на заговор. Прокурорите в САЩ твърдят, че тя е действала като руски държавен агент, прониквайки в консервативни политически организации.


През март Великобритания и нейните западни съюзници изгониха повече от 100 руски дипломати като ответна мярка заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Правителството на Обединеното кралство обвини руската държава в извършването на атаката с „Новичок“. Русия отрича това и отвърна с идентична реакция спрямо десетки западни дипломати.


Руските медии публикуват днес оскъдна информация за ареста на Пол Уилън. ТАСС съобщава, че следственото управление на ФСБ е образувало углавно дело срещу него по чл. 276 от Наказателния кодекс за шпионаж, но няма други подробности от обвинението.


Уилън не е единственият чужденец, обвинен в шпионаж в Русия. РИА Новости съобщи преди 3 дни, че разследването срещу норвежкия гражданин Фруд Берг е приключило, очаква се изслушването в съдебна зала да се състои през февруари. Берг бе задържан от ФСБ при получаването на документи, съдържащи секретни сведения, които касаят Военно-морския флот на Русия. Те са му били предоставени от руския гражданин Алексей Житнюк, който по-рано е бил арестуван с обвинение за държавна измяна. Житнюк е предавал информация на агенти от ЦРУ чрез посредник, той също е обвинен в шпионаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови