Американски щат съди Китай заради пандемията

OFFNews 22 април 2020 в 08:45 3737 1

Снимка Pixabay

Канзас, Мисури

Американският щат Мисури заведе дело срещу Китай заради пандемията от коронавирус, обвинявайки страната, че е "излъгала света и е принудила първите сигнализирали за новия вирус да мълчат" - съобщава Би Би Си.

Инициативата се предприема по време, когато властите в САЩ обвиняват Пекин, че е отговорен за пандемията. Президентът Доналд Тръмп наскоро похвали Китай за начина, по който се справя с вируса, но тази похвала дойде след сериозен натиск от страна на САЩ и обвинения, че именно източноазиатската държава - първоизточник на вируса, е виновна.

Чуха се и обвинения, че сигурността на работа в Института по вирусология в Ухан (градът, където бе установен първият случай) не е достатъчно висока, че не се спазват изисквания за безопасност и това може да е довело до "изпускането" на вирус от лабораторията. За тези обвинения обаче няма нито едно доказателство. Обвиненията, също така, не дойдоха от хора, застанали с имената и лицата си пред медиите, а от неназовани дипломатически източници, които се позовават на наблюденията на американски учени в лабораторията при посещение миналата година.

Самият Китай няма особено големи поводи за притеснения относно делата. Чуждите правителства са защитени от съдебни дела пред американски съдилища. Ако САЩ искат да го направят, трябва да използват международна платформа, където Пекин би имал правото да отговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови