Американски военни от Ирак се завръщат в Сирия, Москва ги заподозря в контрабанда с петрол

OFFNews
26 октомври 2019 в 18:49 | 4508 |0

Американските военни части се върнаха в Североизточна Сирия, съобщава държавната телевизия в Дамаск Syria TV, цитирана от турски и руски медии.

„Колона от американски окупационни войски напусна Ирак и навлезе в сирийската провинция Хасека през незаконния граничен преход ал-Валид. В състава й са десетки военни и военна техника, американски хеликоптери прикриват колоната“, твърди телевизията.

От 2014 г. САЩ и съюзниците им провеждаха операция против Ислямска държава, като в Сирия действаха без съгласието на официалните власти. Вашингтон реши да се изтегли от североизтока на Сирия, след като на 9 октомври започна турската операция „Извор на мира“, насочена срещу кюрдските формирования, които през последните няколко години бяха съюзници на САЩ в борбата срещу ислямските терористи.

Американските военни оставиха голяма част от базите си в провинциите Алепо, Ал-Хасака и Ракка, и се предислоцираха в Ирак. Тогава президентът Доналд Тръмп заяви, че малка част американски военни ще остане в Сирия за защита на петролните находища. От пентагона потвърдиха после, че имат готовност да отправят в нефтените райони допълнителни сили.

Около 90% от сирийския добив на нефт е съсредоточен на източния бряг на река Ефрат. Преди районът беше крепост и основен източник на доходи за Ислямска държава, но напоследък бе взет под контрола на кюрдските подразделения и американците. През седмицата Тръмп предложи на кюрдите да завземат района и им обеща някоя американска компания да им помогне за добива на нефт.

Руското министерство на отбраната днес съобщи за открити доказателства, че САЩ извършват контрабанда на сирийски петрол и го изнасят извън пределите на страната.

На страницата си във Фейсбук ведомството публикува снимки от космическото си разузнаване, които потвърждавали, че „и преди, и след разгрома на терористите от Ислямска държава, под охраната на военните си САЩ активно добива сирийски нефт и масово го отправя със цистерни за преработка извън пределите на Сирия“.

Руското министерство твърди още, че самият добив на нефт се извършва с помощта на оборудване, предоставено от водещи западни корпорации след заобикаляне на всички американски санкции. Редът на износа се реализира от подконтролната на САЩ компания „Съдкаб“, създадена от т.нар. Автономна администрация на Източна Сирия“.

А приходите от контрабандата постъпват по сметките на американските специални служби чрез свързани с нея брокерски компании. Стойността на един барел от сирийския контрабандиран нефт е 38 щатски долара, така месечната печалба от този бизнес на американските държавни служби превишава 30 млн. долара, убедено е руското военно ведомство.

Няма коментари към тази новина !