Анкара: САЩ да не се правят на световен съдия

OFFNews 06 май 2019 в 17:35 3591 0

Турски сондажен кораб

Снимка АА

Турското външно министерство отговори остро на призива на САЩ Анкара да прекрати морските сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.

Призивът на САЩ по въпроса за проучванията в акваторията на Кипър е неконструктивен, неприемлив и не съответства на нормите на международното право, съобщи министерството в сайта си. Отбелязва се, че от 2004 г. Турция ясно изразява позицията си за континенталния шелф в източната част на Средиземно море.

„Всички споразумения за разграничаването на изключителната икономическа зона, подписани от гръцки Кипър, са невалидни от гледна точка на Турция и Турската република Северен Кипър. Анкара информира световната общност за своята позиция, като акцентира на факта, че едно от споразуменията, сключени от гръцки Кипър, засягат правата на Турция върху континенталния шелф в Средиземно море. Ясната си позиция по въпроса за шелфа Анкара обяви и на ниво ООН“, се посочва в съобщението.

Освен това, според външнополитическото ведомство на Турция, процесът на очертаване на границите по дъното на Средиземно море още не е завършен от страните в региона. Подчертано е, че са неприемливи опитите на трета страна да определя границите на морското дъно и да се поставя „в ролята на международен съд“. „В своята позиция Вашингтон се опира на измислиците за това, че гръцки Кипър има някакви права върху дадена част от Средиземно море. И тук се игнорира фактът, че няма договор за справедливото определяне на морската зона на Кипър“, е подчертано още в съобщението. Отбелязва се, че изявлението на Държавния департамент на САЩ за сондажите на Турция в континенталния шелф на Кипър „не отразява действителността“.

В предупреждението на Вашингтон се посочва, че САЩ са сериозно обезпокоени и смятат за провокационно решението на Турция да започне морски сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, и настояват тези операции да бъдат спрени. „Тази стъпка е твърде провокационна и е свързана с риска от засилване на напрежението в региона. САЩ призовават властите в Турция да прекратят тази дейност, а всички страни – към здравомислие“, заяви официалният представител на държавния департамент Морган Ортагус. В края на миналата седмица ЕС обяви, че е сериозно обезпокоен от турските планове за сондажи, а Атина и Никозия осъдиха решението на Анкара.

В шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър са открити големи залежи на природен газ. През 2011 г. американската компания „Нобъл енерджи“ откри залежи от около 140 милиарда кубически метра. Анкара оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър и изпрати в района кораба „Фатих“, който от събота сутринта се намира в изключителната зона. Турция не се отказва от намеренията си сондажите да продължат 4 месеца до 3 септември.

Вчера Кипър заплаши турския сондажен кораб „Фатих”, който се намира край острова в готовност да започне сондажи за газ, с издаването на международна заповед за арест. Никозия има пълната подкрепа на Европейския съюз, Гърция, Русия, Египет в предизвиканата от Турция нова ескалация на напрежение, предаде БНР. В радиопредупреждение Кипър призова „Фатих” и придружаващите го кораби незабавно да прекратят незаконните си действия в изключителната икономическа зона и континенталния шелф на страната, тъй като техните операции са в нарушение на международното право и процедурите за морска безопасност. Посланието е отправено и към всички лица и компании, които подпомагат незаконните действия на „Фатих”.

Турският сондажен кораб „Фатих” от събота се намира на около 60 км западно от острова, където Анкара обяви, че ще започне сондаж за газ и издаде незаконен навигационен телекс за тази територия от 3 май до 3 септември. Кипър има изключителни икономически права върху този район. Правителството в Никозия осъди незаконните действия на Турция и предприема срещу нея всички действия на правно, политическо и дипломатическо равнище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови