Анкара: Турция не е длъжна да задържа бежанците, може да отвори вратите към Европа

OFFNews 06 септември 2019 в 22:14 3569 0

Фуат Октай, вицепрезидент, Турция

Снимка АА

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви, че Турция не е длъжна да прегражда пътя на бежанците заради интересите на която и да е държава, предаде Анадолската агенция.

„Нашата страна не е приемник за бежанците и не е задължена да плаща за кризите, провокирани от други държави“, подчерта той на форум в Италия.

Октай контрира руския държавен глава Владимир Путин заради твърдението му, че Анкара би могла да участва във формат, подобен на Г-7.

„Турция не възприема инициативата на Москва като стъпка към сближаването с Изтока. Анкара не се отдалечава от Запада, а към всички инициативи се отнася според своите национални интереси“, заяви Октай.

Той отбеляза, че твърденията за това, че Турция ще може да приеме поредния поток бежанци от региона, не издържат на никаква критика. „Изявлението на президента Реджеп Ердоган, че Турция ще пропуска бежанци през границите си, не е блъф или заплаха, а реалност“, подчерта Октай.

Преди ден президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че ако западните страни не изпълнят обещанията си за финансова помощ за мигрантите, Анкара ще остане принудена да отвори границите си към Европа. Той каза, че в случай, че не бъде създадена сзона за сигурност в Сирия, ще разрешат на мигрантите да преминават в Европа. Ердоган припомни, че страната му не е получила от ЕС и от света нужната помощ и подкрепа за мигрантите.

Ердоган подчерта решението си Турция да започне операция за създаването на зона за сигурност на източния бряг на река Ефрат, а целта е там да бъдат настанени най-малко 1 милион бежанци от Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови