Анкара не одобрява решението на ЕП за Хуан Гуайдо

Вилдан Байрямова 01 февруари 2019 в 14:19 1563 1

Мевлют Чавушоглу

Снимка АА

Решението на Европейския парламент, с което председателят на Националната асамблея (парламента) на Венецуела Хуан Гуайдо бе признат за временен президент на страната няма да допринесе за урегулирането на конфликта.

Това каза пред журналисти в Букурещ външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който участва в двудневната неформална среща на външните министри на страните от ЕС, цитиран от турските медии.

„Подобна намеса във вътрешните работи на страната е нездраво и неправилно решение, то не способства за урегулирането на конфликта и само усложнява ситуацията. То може да стане причина за началото на гражданска война“, заяви Чавушоглу. Според него „страните са длъжни да се концентрират по посока на развитието на диалога във Венецуела, а не в подкрепата на която и да е страна, а това би допринесло големи ползи за гражданите на тази страна, както и ще помогне за решаването на редица регионални проблеми“. Той подчерта, че Турция не подкрепя подобни решения.

„Мадуро участва в изборите. Никой не трябва да проявява неуважение към волята на народа“, каза турският дипломат. Той отбеляза, че Венецуела се е сблъскала с вътрешно-политически проблеми, които могат да бъдат решени по пътя на диалога и сътрудничеството, но не и с външна намеса.

Чавушоглу припомни, че Румъния винаги категорично подкрепя присъединяването на Турция към ЕС и изрази надежда, че отношенията между Анкара и Брюксел ще се нормализират допълнително, а контактите ще продължат. Той настоя в Букурещ да се проведе среща на високо равнище като Варненската от миналата година и отбеляза, че срещата на Съвета за партньорство между Турция и ЕС ще се състои в Брюксел на 15 март. Според него обаче ЕС няма ясна политика по отношение на разширяването, както и по други проблеми и области.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови