Анкара обвини кюрдите в нарушение на режима на прекратения огън

Амнести интернешънъл осъди турското настъпление в Сирия

OFFNews 19 октомври 2019 в 16:26 2033 0

Снимка АА

Турция обвини кюрдските формирования от Силите за народна защита в нарушение на 5-дневния режим на прекратяването на огъня, за което се договориха Вашингтон и Анкара.

„За последните 36 часа терористите от ПКК и силите за народна защита реализираха 14 обстрела, 12 от които бяха извършени в района на Рас-ал-Айн, един при Тел-Абияд и един при Тел-Тамер“, се посочва в съобщение на министерството на отбраната на Турция.

В полунощ на 18 октомври Турция прекрати за 5 дни своята военна операция „Извор на мира“ в североизточната част на Сирия. Споразумението за това бе постигнато в резултат на преговорите на турския президент Реджеп Ердоган с американската делегация, оглавена от вицепрезидента Майк Пенс.

Главното условие на Анкара е кюрдските формирования да се изтеглят от турско-сирийската граница и да предадат тежките въоръжения.

Вчера в свой доклад Amnesty International осъди турското настъпление в Сирия заради убийствата на мирни жители, предаде Радио Гласът на Америка /VoA - Voice of America/.

„Турските въоръжени сили и подкрепяната от тях коалиция от въоръжени формирования демонстрираха позорно пренебрежение към живота на населението по време на настъплението в североизтока на Сирия“, се посочва в доклада.

Според организацията са налице „сериозни нарушения и военни престъпления, в това число данни за убийства и незаконни нападения, в резултат на които загинаха и бяха ранени мирни граждани“.

Докладът е базиран на показанията на 17 свидетели, сред които са медици и спасители, евакуирани лица, журналисти и служители в хуманитарни организации.

Amnesty International съобщава, че са открити „шокиращи доказателства за нападения в жилищни райони, обстрели на домове, пекарни и училища, извършени от турската войска и съюзниците й“.

Правозащитниците твърдят, че свидетелите са информирали за „ужасяващи подробности за хладнокръвното убийство на видната кюрдска жена-политик Хеврин Халаф от членове на протурската военна групировка Ахрар ал-Шаркия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови