Анкара очаква делегация от САЩ заради Гюлен

Вилдан Байрямова 02 януари 2019 в 14:47 2521 0

Фетхуллах Гюлен

Снимка АА

Довечера в турската столица Анкара се очаква да пристигне делегация от САЩ, съставена от прокурори и служители на ФБР, ангажирани с разследването срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщава CNN Turk.

Турция разчита изключително много на засилените връзки с Америка в сферата на правната помощ, както и на възможната екстрадиция на Гюлен, тъй като той главният обвиняем за опита за преврат от 15 юли 2016 г., заяви преди дни правосъдният министър Абдулхамит Гюл. ФБР разследва мрежата от чартърни училища на изгнаника в Пенсилвания, а външният министър Мевлют Чавушоглу неотдавна информира, че в 15 щата тя продължава да функционира. В Ню Джърси бе задържан един от имамите на организацията ФЕТО на Гюлен. Групировката е разследвана и за трафик на хора, укриване на данъци, фалшифициране на документи.

Надеждите на министър Гюл са свързани най-вече с „екстрадирането на главатаря на терористите и това трябва да бъде приоритет за правовата държава“. По време на лидерската среща на Г-20 в Аржентина Доналд Тръмп увери Реждеп Ердоган, че в Америка се работи усилено по този въпрос.

Един от обвинителните актове срещу Гюлен е готов

Бюрото за борба с тероризма и организираната престъпност при главната прокуратура в Истанбул приключи разследването на международните структури на ФЕТО, готов е обвинителният акт, предаде Анадолската агенция. В него подробно са изложени статистически данни, както и стратегията, училищната мрежа и дейностите ѝ. Заподозрени са 4 167 души, все още действащи за целите на организацията в 110 страни.

Според обвинителния акт лидерът на ФЕТО е успявал да се сближи с елитите и управляващите кръгове на различните държави и е отварял клонове на организацията си със стратегия, съобразена с характера на всяка страна. Така той открил училища, учебни и културни центрове, езикови курсове в 160 страни, създал е различни сдружения и компании и е привличал членове на организацията.

Международната дейност на Гюлен започва от 1990 г., той създава близо 400 учебни заведения, сред които и университети – предимно в бедни държави и региони, като предоставя по-високо качество на обучението и по-модерни технологии и така търсенето на място в тях нараства, отбелязва документът. Впоследствие организацията става все по-селективна по отношение на студентите и учениците и въвежда такси. Училищните администратори агитират децата да предпочитат именно тези учебни заведения. Планът е по този начин съответната държава да се отнася със симпатия и подкрепа към образователната дейност на Гюлен. Спонсорите на „International school“, както е наречена бързо структуриращата се мрежа, са възнаграждавани.

За да се открие училище във Великобритания, например, е необходимо разрешение от правителството, а лицензът му принадлежи. Част от преподавателите са избирани от англоговорещи страни и тъй като официалният език в Обединеното кралство е английският, турският се преподава като избираем предмет. Мисионерите на ФЕТО полагат усилия да разширяват популярността на тези училища в средите на авторитетни и влиятелни хора и децата им, родителите са включвани в училищните настоятелства. Целта е да се разгърне дейност в политическия, икономическия и социалния живот на страната.

Диалог с християнски и еврейски организации

Международната стратегия на организацията ФЕТО цели да гарантира, че хората в съответната страна ще продължат да живеят според собствената си религия, а не по силата на заповедите и забраните на Корана. Така местните хора я приемат без резерви, е отбелязано в обвинителния акт. Посланията и цялостната стратегия на ФЕТО в чужбина се различават от тези на другите религиозни групи. Мисионерите не игнорират поддръжниците на Европа в частните или обществените училища и запазват мълчание по чувствителните въпроси, които биха предизвикали негодувание. Те пренебрегват много ислямски групи с корени от Турция и други държави, и установяват траен диалог с християнски и еврейски организации, които според Гюлен са подходящи за философията на мюсюлманството. ФЕТО се интересува от имената на интелектуалци, на хора от елита с влияние във властта и ги кани на събрания и семинари.

Учебните институции на тази организация в чужбина са контролирани от Федерацията за образование и култура за връзки с Турция „Джихан“ /CİHANFED/. Контролът включва всичко – училища в чужбина, финанси, назначения на преподаватели, въпросите на обучаващите се, а Федерацията организира посещенията в Турция. В обвинителния акт са изброени всички училища на Гюлен по света, като специално място е отредено на тези в САЩ.

Зелена карта и право на живот в Америка

Фетхуллах Гюлен заминава за САЩ през 1999 г. малко след залавянето на лидера на кюрдската ПКК Абдуллах Йоджалан (заточен и до днес на остров Имралъ в Мраморно море) и там получава огромни възможности, каквито нито една западна страна не би му предоставила. С протекцията на ЦРУ американският съд одобрява заявлението му за „зелена карта“ и Гюлен получава правото да живее в САЩ. С пристигането си там и с подкрепата на ЦРУ той прокарва стратегията си за диалог между религиите, толерантността и всеобщ мир. Така на американска територия успява да основе федерацията Turkish Amerikan Alliances, създават се 165-170 компании и организации. Тези дружества възникват като културни центрове, мозъчни тръстове, образователни институции и частни училища. Привличат и ангажирани местни съветници, губернатори, сенатори от Конгреса, а хората на Гюлен участват в предизборните им кампании. Американски политици организират често екскурзии до Турция в знак на благодарност. ФЕТО разкрива около 135 училища в САЩ с над 45 000 ученици и студенти.

Дългата ръка на Гюлен

Ислямският проповедник разширява дейността си и в Европа, Азия и Африка, като в повечето страни печели подкрепата на управляващите и спокойно установява лобистките си структури. Особено на Балканите (в т.ч. България, Македония, Румъния и др.), в Африка и турскоговорещите републики (в Русия) основната цел на организацията му е да наложи възгледите си на децата на държавните служители, на военните, на ръководителите на администрациите и финансовите ведомства. Целта е управлението и политиките на съответните държави да бъдат поставени под контрол, се посочва в обвинението.

Организацията ФЕТО организира олимпиади по турски език, по мюсюлманските байрами прави щедри дарения. Така с фалшивия имидж на добротворство успява да проникне в икономиката и бюрокрацията на страните, и укрепва влиянието си. Истинската цел на ФЕТО, маскирана с просвещение, е набиране на сведения за сигурността и разузнавателните служби на всяка страна, които предава на ЦРУ и на другите служби по света, което означава международен шпионаж, подчертава обвинителният акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков