Анкара осъди остро решението на САЩ за арменския геноцид

OFFNews 30 октомври 2019 в 15:30 1858 0

Мевлют Чавушоглу

Снимка АА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди категорично решението на Камарата на представителите на САЩ за събитията от 1915-1917 г. в Османската империя, като го нарече „срамно”, предаде Анадолската агенция.

Според Чавушоглу, САЩ се опитват да „отмъстят” на Турция за това, че се е намесила в плановете им, провеждайки операцията „Извор на мира” в Сирия.

„Изцяло отхвърляме резолюцията, с която САЩ признава арменския геноцид. Този документ е предназначен за вътрешната аудитория и няма никакви исторически и правни основания. Това решение не е от никакво значение за правителството и народа на Турция. Политически мотивираният документ служи на интересите на арменското лоби и антитурските кръгове в САЩ, и нищо повече. Опитите на парламентите да изопачат историческите събития с личен умисъл е ужасяваща грешка“, пише в текста на официалното изявление на външното министерство в Анкара.

Освен това е подчертано, че в резолюцията на Камарата на представителите има позоваване на акта за геноцид, което противоречи на конвенцията на ООН за предотвратяване на престъплението геноцид и това представлява грубо нарушение на законодателството на САЩ и нормите на международното право.
Припомня се, че властите в Армения през 2005 г. отказаха на предложението на Анкара да сформират съвместна комисия от историци.

„Решението на Камарата на представителите е прието в крайно чувствителен за регионалната и международната общественост период и преследва целта за нанасяне на вреди в отношенията между Турция и САЩ. Безспорно, тази резолюция бие по имиджа на Камарата на представителите като цяло и нанася удар по имиджа на САЩ в Турция“, се посочва още в изявлението.

То завършва с надеждата да се запазят приятелските отношения между двете съюзнически държави и че „приятелите в САЩ ще отправят решителна критика срещу позицията на законодателите, и ще ги призоват за отговорност“.

Американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд днес бе извикан в министерството на външните работи в Анкара заради приетите от Конгреса две резолюции. Според информация от дипломатически източници, на която се позовава Анадолската агенция, Сатърфийлд е бил информиран за безпокойството на турската страна по повод резолюциите за арменския геноцид и за санкциите срещу Турция.

Арменският премиер Никол Пашинян и външният министър Зохраб Мнацаканян приветстваха решението на Камарата на представителите на САЩ да признае геноцида.

„Приветствам историческия вот на Конгреса на САЩ, признаващ Геноцида над арменците. Резолюция 296 е смела стъпка в служба на истината и историческата справедливост, което ще донесе утеха на милионите арменски потомци, оцелели в геноцида”, написа Пашинян в Туитър, цитиран от руските агенции.

Камарата на представителите на САЩ прие резолюция, официално признаваща арменския геноцид в Османската империя, одобри законопроект за налагане на санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия, съобщиха турските медии.

Досега официалното определение на Вашингтон за събитията от 1915-1917 г. беше „зверство“ и така се свидетелстваше уважение към позицията на Турция, според която арменският народ не е бил подложен на етническо прочистване.

Законопроектите предвиждат санкции срещу висши служители от властите в Турция, в това число министъра на отбраната Хулуси Акар. Активите на турски политици ще бъдат блокирани, ще се наложат санкции срещу турската банка „Халкбанк“. Конгресът ще се запознае и с данните за активите на семейството на президента Реджеп Ердоган и ще подготви санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови