Антибежански протести във Финландия, мюсюлмани скандираха в Испания: Не сме терористи

OFFNews 19 август 2017 в 19:37 9222 5

След атаката в Барселона: Откриха живо изчезналото 7-годишно момче

Представители на общественото движение "Суоми енсин" ("Финландия над всичко"), което се обяви срещу приемането на бежанци в страната, участваха в протест във финландския град Турку, където вчера мароканец нападна с нож минувачи. Десетки хора се събраха на мястото, съобщава БТА.

"На практика всички финландски политически партии одобряват неконтролираната миграция. Но трябва да следваме примера на Япония, така че само онези, които са встъпили в брак (с гражданин на Финландия), да могат да дойдат тук, и тези, които са получили работа в полза на финландското общество", подчерта лидерът на движението Марко де Вит.

"Тук не трябва да идва кой откъдето си иска", добави той.

Провеждането на акцията се опитва да попречи на група поддръжници на приема на бежанци, скандиращи "Няма език на омразата". Няма съобщения за сблъсъци между демонстрантите от двете страни.

Снощи в центъра на Турку 18-годишен мигрант от Мароко, пристигнал миналата година във Финландия и подал молба за убежище, нападна с нож случайни минувачи, в резултат на което двама починаха, а осем бяха ранени в различна степен.

В същото време стотина мюсюлмани се събраха на улица "Рамбла" в Барселона и скандираха "Ние не сме терористи" и "Ислямът е мир", съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрацията на членовете на мюсюлманската общност в Барселона бе организирана при чешмата "Каналетас" - едно от знаковите места на туристическата улица, където в четвъртък бе извършено кърваво нападение с микробус, за което четиримата основни заподозрени са мароканци.

Мюсюлманската общност в град Рипол, на около 100 км северно от Барселона, където живеят част от замесените в атентатите в Барселона и град Камбрилс, осъдиха тези нападения и изказаха съболезнование на жертвите.

"Каталунските мюсюлмани изразяват съчувствие към семействата на жертвите, желаят пълно възстановяване на ранените и изказват солидарност с жителите на Барселона, Каталуния и Испания", се чете днес на бележка на вратата на джамията в Рипол.

В нея се заклеймява още "всяка форма на тероризъм" и се изразява надежда, че "отговорните за тази атака ще бъдат арестувани и дадени на съд час по-скоро".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11739

3

muhlio

20.08 2017 в 01:27

"Каталунските мюсюлмани изразяват съчувствие към семействата на жертвите, желаят пълно възстановяване на ранените и изказват солидарност с жителите на Барселона, Каталуния и Испания", се чете днес на бележка на вратата на джамията в Рипол.
.....
Няма каталунски мюсюлмани.....ха-ха .Има мюсюлмани живеещи в Испания, комунидад Каталуня....