Aнтирасисти нашариха статуя на журналист в Милано с 'расист, изнасилвач'

OFFNews 15 юни 2020 в 16:11 3570 2

Снимка Twitter

Статуя на италианския журналист Индро Монтанели, който е започнал кариерата си по време на фашизма и по-късно работи за един от водещите всекидневници "Кориере дела сера", бе напръскана с червена боя, а под нея се появиха думите "расист" и "изнасилвач", предаде Би Би Си.

Нападението е извършено от антирасисти и публикувано в "Инстаграм" (малко по-късно е свалено). Това е първото нападение, което е извършено срещу статуя в Италия, след като в други държави като Великобритания и Франция започнаха атаки срещу паметници на фигури от колониалното минало - включително и срещу британския министър-председател Уинстън Чърчил.

Активистката група "Ретестудентимилано" нарече Монтарели "колониалист, превърнал робството във важна част от политическата си дейност" - той "не може и не трябва да бъде почитан на публично място".

Индро Монтанели е защитник на колониализма и става известен с брака си с "купено" 12-годишно момиче от колонизираната Еритрея по време на военната си служба през 30-те години на миналия век.  

Кметът на Милано Джузепе Сала защити журналиста и добави, че статуята признава неоспоримия му принос като "велик журналист, борил се за свободата на пресата". "Когато съдим собствения си живот, можем ли да кажем, че е неопетнен? Животът трябва да се разглежда комплексно", добави той. 

Монтанели започва да пише за фашисткото издание "Ил селваджо" ("Дивакът"), а по-късно разработва в Ню Йорк достъпния си стил, отличил го като известен журналист в Италия. Заминава за Етиопия като част от окупацията на територията й през 1935 г. и проявява ентусиазъм за службата си в италианската колониална армия, макар след това да показва известно разочарование от Мусолини. Той е кореспондент по време на испанската гражданска война, след което през 1973 г. създава крайнодесния вестник "Ил джорнале" и няколко години по-късно е прострелян в краката от крайнолеви активисти. Парк, близо до мястото на нападението, носи неговото име, където е и статуята. През 90-те отразява корупционните скандали, разтърсили политическата класа. Монтанели умира през 2001 г., а 2012 г. влиза в списъка на Международния институт за печата като един от Героите на свободата на печата. 

В неделя общинските работници почистиха паметника от боята. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

2

mendi

16.06 2020 в 12:54

Звучи като да е поредната лесна жертва на расистите.
И днес в циганските общества е прието за нормално да се женят на по 12 - 13 години, ама не виждам някой да протестира. Дори Агенцията за закрила на детето или прокуратурата.

10571

1

Hissarion

16.06 2020 в 07:40

Звучи като крайно гнусна личност.