Апартаментгейт удари и Зеленски

OFFNews 02 май 2019 в 15:32 4158 0

Семейство Зеленски

Снимка РИА Новости

Съпругата на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски Елена е купила недвижим имот в Крим през април 2013 г., което е преди присъединяването на полуострова към Русия.

Това уточняват днес от пресслужбата на новия държавен глава в отговор на гръмналите вчера разкрития, тиражирани в руските издания. „Имотът е придобит на пазарна цена, при това в Украйна са платени всички задължителни налози. Заради незаконната анексия на Крим от Русия семейството на Зеленски никога не е ползвало този имот. Договорът за покупко-продажбата е нотариално регистриран в Киев“, подчертават от пресслужбата.

Освен това Зеленски е декларирал жилището в качеството си на кандидат за президент в съответствие с действащото в Украйна законодателство. „Семейството му смята да ползва този имот само след задължителното връщане на Крим към Украйна. А това е поредната измислена „сензация“, която напълно неоснователна“, се подчертава в съобщението.

Крим остана в състава на независима Украйна като автономна република след разпадането на съветския съюз. Но след регионалния референдум през март 2014 г. полуостровът влезе в състава на Русия. Украйна не признава резултатите от допитването и счита територията за своя, но временно окупирана. Страните от ЕС и САЩ определят действията на Русия като анексия и наложиха санкции срещу редица компании, политици и бизнесмени. Русия твърди, че темата за Крим е закрита завинаги и полуостровът й принадлежи.

Вчера Ройтерс съобщи, че съпругата на Зеленски Елена е купила недвижим имот в Крим на по-ниска от пазарната цена от бизнесмена Александър Буряк. Агенцията се позовава на официални данни за доходите и имотния регистър. Апартаментът е разположен в ЖК „Император“ до „Лястовиче гнездо“. Зеленская го е придобила за около 1 200 долара за квадратен метър на общата сума от близо 163 000 долара през април 2013 г. Към онзи момент цената на апартаментите в комплекса „Император“ се е движила между 2 800 до 4 000 долара за квадрат.

Сега обаче апартаментът е обявен за продажба на цена 790 000 долара, което е 5 пъти повече от сумата, за която е купен от Елена Зеленская. Украинският олигарх Игор Коломойски предполага, че Буряк е продал жилището на такава ниска цена заради финансови трудности на собствената му Брокбизнесбанк. Националната банка на Украйна обяви тази финансова организация за неликвидна 10 месеца след въпросната сделка с имота. Буряк участва в предизборната кампания на Зеленски като наблюдател на хода на гласуването в Кривой Рог, където е роден новоизбраният президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews