Арест на Тръмп? Може, но не днес. Голямото жури няма да заседава в сряда

Даниела Добрева 22 март 2023 в 18:57 1853 0

Снимка БТА / АР

Доналд Тръмп

Решението за повдигане на обвинения срещу бившия американски президент Доналд Тръмп се отлага, Голямото жури, което разглежда доказателствата, няма да заседава в сряда, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Въпреки че по-рано прокурорите даваха знак, че вероятно ще бъде повдигнато обвинение срещу бившия стопанин на Белия дом, конкретният момент остава неясен, а съдебните заседатели работят конфиденциално, посочва изданието.

Голямото жури в Манхатън, което изслушва доказателства за участието на Доналд Дж. Тръмп в плащане на тайни пари на порнозвезда, няма да се събере в сряда, според двама души, запознати с въпроса, което предполага, че всяко обвинение срещу бившия президент ще бъде повдигнато най-рано в четвъртък.

Повдигането на обвинения срещу Тръмп се очаква горещо поне от събота насам, когато бившият президент обяви в своята социална медийна платформа, че ще бъде арестуван във вторник. В понеделник Голямото жури изслушва свидетели почти до 5 часа вечерта и не му остана време за нищо друго.

Съдебните заседатели се събират в понеделник, сряда и четвъртък и може да изслуша поне още един свидетел, преди да минат към гласуване, твърди „Ню Йорк Таймс“ с позоваване на хора, запознати с хода на разследването. Тъй като делото е засекретено, не е ясно дали може да се явят и други свидетели.

Засега няма информация защо Голямото жури не е заседавало в сряда, но то и не е длъжно да се събира във всеки един от трите, определени за това дни от седмицата. Новината за отменената сесия беше съобщена първо от Insider .

Въпреки че повдигането на обвинение срещу Тръмп не е сигурно, прокурорите, работещи за окръжния прокурор на Манхатън Алвин Л. Браг, сигнализираха, че то е вероятно. Тръмп е разследван за тайно плащане на 130 000 долара на порно звездата Сторми Даниелс, направено от бившия му посредник Майкъл Д. Коен, в навечерието на изборите през 2016 г.

Моментът на всяко потенциално обвинение е неизвестен и арестът или повдигането на обвинение не следват веднага. За да бъде обвинен Доналд Тръмп, прокурорите трябва да поискат от Голямото жури да гласува първо дали да му бъде повдигато обвинение. Обвинение ще има, ако за него гласува мнозинството от 23-мата съдебни заседатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!