Арестът на руския журналист ще стигне до Страсбург

OFFNews 09 юни 2019 в 15:39 2606 0

Иван Голунов, журналист

Снимка tass.ru

Адвокатите на разследващия журналист Иван Голунов, обвинен в пласиране на наркотици, ще обжалват условията на задържането му, твърди единият от защитниците Дмитрий Джулай. Случаят с ареста от 6 юни е водеща тема за руските издания и днес, протестите в негова защита продължават.

„Иван беше задържан на 6 юни в 14,30 ч. в Москва, закопчаха го с белезници и този час се счита за време на задържането му. Но към 14,30 ч. днес /вчера/ той не е освободен и фактически това време до решението на съда означава, че той е зад решетките незаконно“, казва Джулай. Той подчертава, че повече от денонощие Голунов не е спал, не се е хранил, не е пил вода и не е разбирал какво се случва.

Това е истинско изтезание и ще бъде обжалвано в Европейския съд по правата на човека по чл.3 от Конвенцията за защита на човешките права, подчертава адвокатът. В събота районен съд в Москва постанови журналистът да бъде освободен от ареста, но да бъде под домашен арест до 7 август. Голунов е бил конвоиран до дома си в 2 ч. през нощта, а за днес са планирани следствени действия с него.

Според официалната информация на московската полиция той е бил задържан до метростанция и при обиска в раницата му е намерено пакетче с около 4 грама от наркотичното вещество „Метилефедрон“, а при претърсването в жилището му – още 5 грама кокаин. В събота срещу Голунов бе повдигнато обвинение за наркоразпространение, но защитата му е категорична, че дрогата е подхвърлена.

Правозащитникът Павел Чиков съобщава днес, че другият адвокат Олга Динзе е внесла заявление в следствения комитет за престъпления от страна на полицията спрямо Голунов и настоява за проверка на насилието и телесните повреди. Според защитата на журналиста полицаите са злоупотребили и превишили правомощията си. Лекар от бързата помощ, извикан след оплаквания от Голунов, е констатирал съмнения за счупени ребра, мозъчно сътресение и хематоми по главата и гърба. Лекари от градска клиника обаче са отхвърлили това.

Журналистът е бил наблюдаван от полицията от март т.г. „Известно ни беше само името Иван и номера на мобилния му телефон. Установихме, че въпросният гражданин системно посещава чужди държави, лети до Рига и във връзка с това възникна подозрението, че наркотичните средства, предназначени за пласиране, той може да ги доставя от тези чужди държави“, посочва оперативен работник в интервю по тв „Русия 24“. В Рига се намира централният офис на медията, на която Голунов е кореспондент.

Иван Голунов е автор на множество разследвания за държавните покупки в Московското кметство, за историческите сгради в руската столица, които ще бъдат разрушени, за бизнеса с отпадъци и погребения, както и за милиардите на роднините на зам.-кмета на Москва Петър Бирюков. Преди това журналистът е работил във „Ведомости“, Forbes, „Новая газета“ и др. опозиционни издания. През последните месеци той е получавал смъртни заплахи, твърдят колегите му от редакцията на независимото електронно издание „Медуза“.
Роденият в Париж и световно известен журналист Владимир Познер настоява за незабавното освобождаване на

Голунов. „Арестът на Иван Голунов е храчка в лицето на всички журналисти в Русия. Аз не желая да плюят по лицето ми“, казва той в Youtube канала на „Медуза“. „Аз искам да се гордея с Русия. А това, което се случва сега, е срам и позор. И докато Иван не бъде пуснат на свобода, това ще бъде срам и позор за цяла Русия“, коментира един от родоначалниците на руската рок-музика Борис Гребеншчиков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови