Арестите в Турция продължават, тръгна преструктурирането на армията

OFFNews 23 юли 2016 в 08:45 7267 3

Снимка БГНЕС

Турската жандармерия преминава на подчинение към Министерството на вътрешните работи и ще бъде изведена от състава на турските въоръжени сили. Това е първата стъпка от реорганизацията, която турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви във връзка с неуспелия опит за преврат в страната.

До пуча на жандармерията бе възложена охраната на границите, заедно с армията, поради което бе на подчинение на генералния щаб, а също и охраната на селските и полуселските райони на страната. Численият състав е около 200 хиляди войници и офицери.

С решение на градската управа на Истанбул, улицата пред кметството "Фатих" ще бъде преименувана на "Улица на мъчениците от 15 юли", в знак признателност към паметта на убитите, чийто брой достигна 248 души. Наблизо се намира Дирекцията по сигурността на Истанбул. В нощта на преврата бяха убити над 50 полицейски служители, а над 2 хиляди души бяха ранени.

И снощи продължиха митингите в подкрепа на правителството. Ердоган призова народа от екраните и със съобщения по мобилните телефони да не напуска площадите, докато не отмине опасността за демокрацията, информира БНР. Преди това в реч пред парламента, който бе бомбардиран от пучистите, Ердоган благодари на всички политически партии, че са подкрепили обявяването на извънредното положение.

Изселническата организации на българските турци, Асоциация за култура и служба на българските турци Бултюрк в Истанбул, съвместно с Центъра за стратегически анализи за България, призоваха в специална декларация своите членове масово да участват в митингите в подкрепа на правителството и на президента. В същата декларация се настоява за съд над мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен и участниците в преврата. 

Масовите арести след неуспешния опит за преврат в Турция продължават. Близо триста членове на специалните части, натоварени с охраната на президента, бяха задържани за съпричастност към събитията от 15 юли. Оттогава насам турските власти арестуваха или отстраниха от длъжност повече от 60 хиляди души от армията, правосъдната система, администрацията и училищата. Около 9 000 от тях бяха арестувани. Вице-премиерът Нуретин Чанъклъ заяви пред Би Би Си, че това може да е само началото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови