Арестуваха 8 каталунски министри, готвят европейска заповед за арест на Пучдемон (обновена)

OFFNews 02 ноември 2017 в 17:46 7659 1

Осем министри от сваленото от власт регионално правителство на Каталуния бяха арестувани днес в Мадрид след решение на Националната съдебна колегия на Испания.

Същевременно испанската прокуратура поиска европейска заповед за арест на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон и още четирима министри от неговия кабинет - те са в Белгия и не се явиха в съда в Мадрид тази сутрин.

Пучдемон и общо 13 бивши министри са обвинени в организиране на бунт, антидържавна дейност и злоупотреба с държавни пари.

Пред съда обаче днес се явиха само 9. Осем от тях бяха арестувани, а един бе пуснат под гаранция от 50 000 евро.

Испански медии съобщиха прибързано, че вече има издадена европейска заповед за арест на Пучдемон, но говорители на съдебната власт опровергаха в четвъртък вечерта тези публикации и уточниха, че това вероятно ще стане в петък.

Каталунският парламент обяви независимостта на областта миналия петък. Веднага след това испанският Сенат отне автономията на Каталуния, а премиерът Мариано Рахой уволни Карлес Пучдемон и правителството му. 

В понеделник Пучдемон напусна Каталуния и замина за Брюксел заедно с няколко членове на кабинета си. Очакваше се да поиска убежище, но той реши да не го прави, като обяви, че като европейски гражданин има право да остане в Белгия и ще се върне в Испания, когато получи гаранции от Мадрид за справедлив процес.

Белгийският адвокат на Пучдемон каза, че атмосферата в Испания не е добра и клиентът му иска засега да стои настрана, но е готов да сътрудничи на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови