Арестуваха Надя Савченко за заговор за военен преврат

ОFFNews 22 март 2018 в 17:11 6325 6

Снимка РИА Новости

Украинският парламент - Върховната Рада - свали имунитета на депутатката Надя Савченко - бивш военен пилот, която стана национална героиня, след като прекара месеци в руски затвор, предаде Асошиейтед прес.

Тя бе обвинена в заговор за военен преврат. В реч пред депутатите днес генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза, че Савченко крояла заговор за нападение срещу парламента с ръчни гранати и автоматични оръжия.

Според Луценко тя действала в тайно споразумение с проруските бунтовници в Източна Украйна за организиране на "терористичен преврат в интерес на враговете на Украйна". Той представи тайно записани разговори, в които Савченко говори за контрабандно внасяне на оръжия от Изток. 

Савченко, след като бе помилвана от руския президент Владимир Путин, се върна в Украйна и бе избрана в парламента.

Тя каза пред депутатите, че е знаела, че разговорите й се записват и е говорила за такива атаки, описвайки "сюрреалистична политическа провокация, за да осмее правителството", което според нея е предало надеждите на хората.

Тя бе задържана в сградата на парламента днес веднага след като имунитетът й бе свален, в изпълнение на искането на Луценко да бъде арестувана.

Савченко открито критикува президента на страната Петро Порошенко. Тя дори го нарече "враг номер две" след Владимир Путин. 

"Трудно е да се бориш с враг номер едно, когато зад гърба ти е враг номер две. Особено когато има вероятност те да сключат сделка за твоето ликвидиране“, коментира Савченко преди време.

БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

22.03 2018 в 20:41

А троловете къде са? Да плачат за жертвата на кървав тиранин?

23293

4

Стефан

22.03 2018 в 20:26

Проблемите на оная объркана женица са си нейни. Но докарват проблеми и на местните тролове. Понеже архивите не горят, и в тях пише какви ги дрънкаха предния път, когато я съдиха пък руснаците:)

10571

1

Hissarion

22.03 2018 в 17:21

Нещо пропускате да споменете за твърденията ѝ относно Майдана. Кой е поръчал стрелците по покривите и защо сега същия човек е в украинската власт.