Арестуваха двама лидери на каталунски организации заради референдума

OFFNews 17 октомври 2017 в 12:38 2285 1

Снимка Reuters

Испанският Върховен съд разпореди предварителен арест за двама лидери на каталунски сепаратистки организации.

Жорди Санчес и Жорди Куишарт са арестувани по подозрение за противодържавна дейност, защото са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост на Каталуния. 

Двамата се явиха днес за втори път пред специалния съд за дела, свързани с националната сигурност. Те са обвинени в противодържавна дейност, защото на 20 септември свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското правителство в Барселона, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Съобщението за ареста на двамата каталунски лидери беше посрещнато с удряне по тенджери и тигани по улиците на Барселона, с автомобилни клаксони и оглушителен шум. 

Говорител на каталунското правителство нарече "провокация на испанската държава" ареста на двамата. 

"Държавата си играе на провокации, но хората не им се поддават", каза говорителят Жорди Турул, като подчерта, че възмущението срещу ареста на Куишарт и Санчес е разбираемо, тъй като двамата само са призовали за мирни демонстрации.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон нарече "много лоша новина" ареста на двамата.

"Те се опитват да хвърлят в затвора идеи, но това засилва стремежа към свобода", написа Пучдемон.

Организациите, оглавявани от двамата задържани - "Национално каталунско събрание" и "Омниум културал" - отправиха призив към хората в Каталуния да спрат работа днес по обед, за да протестират срещу арестите.

За тази вечер са насрочени и протести пред представителствата на националното правителство в градовете на Каталуния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

1

senester

18.10 2017 в 12:11

Безпомощността на Испания се заключава в рев и подсмърчане в Брюксел и до изстъпления в Каталуния. Май управниците им и там са забравили да говорят нормално с хората