Арестуваха издателя Джими Лай по закона за националната сигурност на Хонконг

OFFNews 10 август 2020 в 16:14 2341 0

Снимка wikimedia

Арестуваха бизнесмена Джими Лай след обвинение, че е нарушил новия закон за националната сигурност в Хонконг, предаде Ройтерс. 

Медийният магнат притежава компанията "Некст Диджитъл", която публикува продемократичния вестник "Епъл Дейли". В изданието често се критикува управлението на Хонконг и Китай. Това е и причината Лай да бъде заподозрян в заговор с чужда държава.

През юни Хонконг прие нов закон за националната сигурност, който предвижда по-строги наказания за протестиращите срещу управлението на Китай. 

Около 200 полицаи са претърсили офисите на "Епъл Дейли" за доказателства. Според служители двамата синове на Лай също са задържани за нарушаване на бизнес кодекса. 

Джими Лай има изявена продемократична позиция и често критикува Китайската комунистическа партия. Той е най-високопоставеното лице, което е обвинено в нарушение на новия закон за националната сигурност. 

През февруари 71-годишният медиен магнат беше обвинен в организиране на незаконно събрание и сплашване. Лай притежава и британско гражданство. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови