Архипова се оттегли от журито на наградата Андерсен след обвинения за подкрепа на войната в Украйна

OFFNews 11 януари 2023 в 10:09 1654 2

Анастасия Архипова

Снимка babyblog.ru

Анастасия Архипова е сред най-известните илюстратори на Андерсен, но влезе в конфликт на геополитически интереси заради ръководството на Московския съюз на художниците и подкрепата на съюза за войната в Украйна

Световноизвестната руска илюстраторка Анастасия Архипова обяви че се оттегля като председател на журито на наградата „Ханс Кристиян Андерсен“ след като по неин адрес се изсипаха обвинения за ангажираността й с руската военна пропаганда, предаде Ройтерс. Както вече OFFNews съобщи, в знак на протест срещу участието на Архипова в журито кралицата на Дания Маргрете II отказа да бъде патрон на литературната награда.

В Русия се опитаха да представят протестите срещу Архипова чисто като русофобска проява, дължаща се единствено на нейния произход, но възраженията срещу нейното участие и председателстването на жури на учредената през 1956 година от Международния съвет по детска и юношеска литература към ЮНЕСКО Награда на името на Ханс Кристиян Андерсен бяха свързани с друга нейна функция – тази на председател на Московския съюз на художниците (МОСХ).

През ноември м. г. МОСХ обяви конкурс за професионални и непрофесионални художници, дизайнери и авторски колективи да участват в „спецпроект“ озаглавен „Агитфронт“ за нарисуване на „картината на победата“. Московската творческа организация на художниците, оглавявана от Архипова, обяви и темите, по които трябва да бъдат конкурсните работи, а сред 15-те сюжета има такива, като „Съединение на историческите руски земи „Завинаги заедно““, „Мобилизацията и отговорното отношение към нея“, „Популяризация на доброволческото движение“, „Санкционният натиск срещу Русия. Пряк и обратен ефект. Реакция на обществото“, „Деморализация на противника“, „Идейно и ценностно противопоставяне на световете: Русия – САЩ, Русия – НАТО, колониалния англосаксонски свят и останалия свят“ и други, свързани изцяло с пропагандата на Кремъл.

Откакто беше избрана за председател на журито през септември, Архипова беше изправена пред натиск от някои държави-членки в Международния съвет за детската книга, да се оттегли като член на борда на директорите на Московския клон на Асоциацията на художниците на Русия (MOCX). Вместо това Архипова е предпочела да подаде оставка като жури на наградата.

67-годишната Анастасия Архипова е много известен съветски и руски художник-илюстратор, член на Руската художествена академия и председател на Московския съюз на художниците. Една от първите и работи е малката книжка „Принцесата върху граховото зърно“, отпечатана в тираж 5 милиона екземпляра. През 1985 година германското издателство Schreiber Verlag я кани да илюстрира издадените от него приказки на Братя Грим, а след това и на Адерсен. Минава за един от водещите илюстратори на Андерсен, рисувала е за „Егмонт Русия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови