Атака с дрон в Йемен уби шестима

OFFNews 10 януари 2019 в 13:58 2266 1

Снимка BBC

Най-малко шестима войници са загинали, а няколко главни офицери са ранени в нападение с дрон правителствената база на Йемен, извършено от бунтовническото движение Хоути, предава Би Би Си.

Видео показва как летящ дрон над базата Ал-Анад в провинцията Ладж избухва по време на военен парад.

Според Sky News Arabia са ранени началникът на армията генерал Абдула Ал-Нахи и губернаторът на Ладж Ахмед Абдула. Местна телевизия твърди, че бунтовниците са набелязали определени лица от коалицията, ръководена от Саудитска Арабия.

Атаката идва ден, след като специалният пратеник на ООН в Йемен заяви, че воюващите страни до голяма степен се придържат към примирието, договорено миналия месец, което е решаващо за доставките на храна и помощи. Въпреки това се смята, че е необходим по-голям напредък, преди да могат да се проведат мирни преговори за прекратяване на гражданската война в Йемен.

Йемен е опустошен от конфликт, който ескалира в началото на 2015 година, когато хуситите, последователи на зайдизма (който се смята за едно от разклоненията на шиизма) и представляващи най-голямото малцинство в страната, овладяват йеменската столица и принуждават президента Мансур Хади да избяга.

Обезпокоени от възхода на групата, за която се смята, че е свързана с Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и седем други арабски държави се намесиха в опит да възстановят правителството. Те се получили и логистична и разузнавателна помощ от САЩ, Великобритания и Франция.

Според ООН най-малко 6800 цивилни са били убити и 10 700 ранени по време на войната. Хиляди цивилни обаче са починали от причини като недохранване, болести и лошо здраве.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

10.01 2019 в 14:12

Хиляди хора са избити до момента от саудитците и американците в Йемен, обаче тук за пръв път се появява новина, когато убитите не са тяхна работа.