Атентатите в Брюксел - какво знаем до момента

OFFNews 22 март 2016 в 12:50 16425 16

Снимка Anna Doble /Twitter

Къде бяха взривовете?

Два взрива избухнаха в залата за заминаващи на международното летище Завентем в белгийската столица около 8.10 часа местно време, след това бе разпространена информация за други два взрива в метрото на Брюксел. 

По данни на властите загиналите след взривовете на летището са 14, а 100 са пострадалите. В метростанция "Малбек" жертвите са 20, а ранените са около 130. 

В страната е обявена най-високата четвърта степен на терористична опасност. Полицията в Брюксел извършва обиски във връзка с атентатите. Издирват се заподозрени за участие в атаките. По информация на Daily Mail двама мъже са арестувани.

Полицията е открила бомба, която не е избухнала на летище Завентем, съобщава Reuters, позовавайки се на VTM.

Около 15:00 часа местно време сапьорски екип е взривил подозрителен пакет, намерен на летището. Подобни контролирани експлозии бяха извършени по-рано днес и в района на метростанция "Малбек".

По непотвърдена информация трима беларусци са заподозрени за бомбените атентати. 

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел, съобщи свързваната с джихадистите информационна агенция АМАК. 

Какво стана на летището?

Атаката вероятно е била извършена от атентатор-самоубиец, съобщава Reuters. 

Свидетели разказват, че между двете експлозии е имало около 2 минути. По думите им преди експлозиите са се чули изстрели и арабска реч. Полицията е открила автомат "Калашников" в залата за заминаващи.

Аерогарата е напълно блокирана, стъклената фасада на терминала е разрушена частично. Белгийската полиция съобщава, че са открити няколко шахидски пояса с експлозиви на терористи-самоубийци.

Извършва се пълна евакуация на пътниците и обслужващия персонал.

Отменени са всички излитащи полети, кацащите се пренасочват към други летища като Лиеж и Шарлероа. 

Разпространеният запис, показващ взрива на летището в Брюксел, е фалшив. Кадрите са от 2011 година, от атентата на летище Домодедово в Русия.

По-късно белгийската полиция разпространи снимка на трима заподозрени за извършването на атентата, заснети от охранителни камери в летището. 

Какво стана в метрото?

Взривът е избухнал на станция "Малбек". Според белгийската агенция Belga експлозия е имало и на метростанция "Шуман". 

Всички метростанции в Брюксел са евакуирани. Градският транспорт е спрян.

Какво става в Белгия?

Белгия затваря границите си.

В Брюксел се затварят училища и детски градини. В града заработи кризисен център, който призовава всички хора да останат там, където са. Спрян е целият градски транспорт. В града има прекъсвания на мобилните комуникации, предизвикани от претоварване на мрежите след атентатите. По улиците на града има засилено полицейско и военно присъствие. В центъра на Брюксел има бронирана техника, както и бариери с бодлива тел. Американското посолство е отцепено. Хеликоптери кръжат над града. Facebook активира своята "safety check" система. Така хората в Брюксел могат да сигнализират на близките си, че са в безопасност.

Сградата на Европейската комисия беше евакуирана. Ръководството на ЕК предупреди своите сътрудници да не напускат домовете си. Знамената пред сградата на ЕК са наполовина спуснати.

Европейският съвет отмени всички срещи в Брюксел. В щаб-квартирата на НАТО са засилени мерките за сигурност. Спрени са всички автобуси и трамваи в града. Метрото също не работи.

След взривовете в Брюксел централната гара в белгийския град Антверпен е евакуирана заради бомбена заплаха. Евакуират кампус на Свободен университет Брюксел след получена заплаха. От ръководството на учебното заведение призоват всички да напуснат спокойно сградата.

Ядрена електроцентрала, която се намира на час път от Брюксел, е била евакуирана след атаките. 

В Белгия беше обявен тридневен национален траур след атентатите. 

Как реагира светът?

Полицията на ФРГ засили мерките за безопасност на най-голямото летище във Франкфурт на Майн. Такива мерки бяха взети в Лондон, Париж, Москва, Мадрид и други европейски столици. Израел отмени за 24 часа всички полети от Европа. 

След взривовете в белгийската столица президентът на Франция Франсоа Оланд свика извънредно съвещание. Той е събрал в Елисейския дворец министър-председателя, вътрешния министър, министъра на външните работи за оценка на ситуацията. Британският премиер Дейвид Камерън също е свикал спешна среща заради случилото се в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнованията си за случилото се.

Как реагира България?

След случилото се премиерът Бойко Борисов заяви, че няма как да интегрираме терористи. Президентът Росен Плевнелиев остро осъди терористичните атаки, а вицепремиерът Меглена Кунева пък коментира, че няма да отложи нито едно свое пътуване до Брюксел. Според външния министър Даниел Митов обяви, че авторите на атаките ще бъдат заловени и предадени на правосъдието. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че Европа не трябва да се страхува, това е целта на терористите.

Междувременно OFFNews научи, че искат спешно да евакуират Цецка Цачева от Белгия с правителствения фалкон. Тя е на посещение в Брюксел и посети Европейския парламент. Няколко часа по-късно полетът бе отменен.

МВнР посъветва българите, които са планирали пътуване до Белгия, да го отложат. От министерството разпространиха и горещи телефони за българите в Брюксел. Отменен е полетитът на "България ер" в 17:40 от София за Брюксел, както и този от Брюксел за София, който трябваше да кацне в 23:55 ч.

Български евродепутати също коментираха терористичните атаки

32 български ученици са били в Брюксел по време на днешните атентати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!