Атина и Скопие подписаха историческия договор за името на Македония

OFFNews 17 юни 2018 в 11:59 6477 1

Снимка Reuters

Скопие и Атина подписаха историческия договор за името на Македония. 

Документът беше подписан в гръцкото село Псарадес на Преспанското езеро от външните министри на Гърция Никос Кодзиас и на Македония Никола Димитров.

На подписването присъстваха и премиерите на двете страни - Алексис Ципрас и Зоран Заев, специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, вицепрезидентът на Европейската комисия и върховния представител на ЕС Федерика Могерини, комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването – Йоханес Хан, и представител на генералния секретар на ООН.

Договорът посочва, че новото име на югозападната ни съседка ще е Република Северна Македония. Той е със заглавие „Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните“.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано чрез референдум в Македония и от гръцкия парламент.

Церемонията протича при засилени мерки за сигурност и в присъствието на високопоставени представители на международната общност.

Хиляди гърци протестираха срещу споразумението вчера, като поискаха оставката на премиера Алексис Ципрас. Протести са организирани и в Македония днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови