Аун Сан Су Чи наруши мълчанието: Не знаем защо има избягали рохинги, повечето остават в Мианмар

OFFNews 20 септември 2017 в 12:20 5842 1

Снимка EPA

Лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чи наруши мълчанието за първи път, след като атаки на мюсюлмански бунтовници бяха последвани от военен отговор срещу мюсюлманите рохинги, който ООН нарече "етническо прочистване". 

По данни на УНИЦЕФ около 400 хил. рохинги са избягали в Бангладеш.

Мианмар не се страхува от "международен контрол" по отношение на кризата с мюсюлманите рохинги, обяви Аун Сан Су Чи.

Тя осъди нарушенията на правата на човека и подчерта, че виновниците ще бъдат наказани, но обяви, че не знае защо има бежанци. 

"Искаме да разберем защо има бежанци. Искаме да говорим с тези, които са избягали, и тези, които са останали в страната", каза Су Чи и допълни, че по-голямата част от мюсюлманите рохинги са останали в страната.  

Тя не коментира военната операция срещу рохингите, но каза, че от 5 септември насам няма въоръжени сблъсъци. В речта и нямаше и отговор на критиките на ООН. По думите ѝ обаче страната ще се справи с конфликта. 

Това е първото обръщение на Су Чи към нацията от началото на кризата преди няколко седмици.

"Осъждаме всички нарушения на правата на човека. Възнамеряваме да възстановим мира, стабилността и върховенството на закона в страната", заяви в речта си Су Чи, цитирана от Sky News, като допълни, че съчувства на хората, пострадали от конфликта. 

Аун Сан Су Чи, която е носител на Нобеловата награда за мир, а името ѝ е символ на свобода и демокрация, понесе много критики заради мълчанието си по повод кризата с мюсюлманите рохинги. 

Хиляди подкрепиха и подписка с искането тя да върне Нобеловата награда за мир заради липсата на реакция на случващото се в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови