Австралия е обект на масирана кибератака от друга държава

OFFNews 19 юни 2020 в 10:03 2143 1

Снимка БТА/AP

Австралийското правителство и редица други организации от различни сфери са станали обект на широкообхватна хакерска атака от лица, които са подкрепяни от определена държава, обяви днес премиерът Скот Морисън на брифинг в Канбера, предаде Би Би Си. 

По думите на Морисън обект на атаката са били правителството, политически организации и доставчици на услуги от съществено значение. Премиерът отказа да назове конкретния виновник, но добави, че предвид естеството и мащаба на атаките, става дума за опитен киберизвършител, действал с подкрепата на друга държава.

Морисън отбеляза още, че подобни набези не са нещо ново, но честотата им се е увеличила в последните месеци. Той изтъкна, че не съществуват много извършители в други държави с подобни възможности.

Австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс каза, че не е установено масирано изтичане на данни в резултат на хакерството.

Миналата година основните партии в Австралия и парламентът също станаха обект на кибернападение, отново извършено от друга държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови