Австралия забрани протест срещу убийството на Флойд

OFFNews 05 юни 2020 в 15:58 3710 2

Снимка ЕПА

Протест в Сидни във вторник

Австралийски съд забрани протест, планиран за тази неделя, с мотива, че той би изложил хората на риск от зараза от коронавирус, съобщи Би Би Си. Протестът, който е част от вълната на недоволство, надигнала се след убийството на чернокожия арестант Джордж Флойд в САЩ на 25 май в САЩ, трябваше да се състои под надслова "Животът на черните има значение" (#BlackLivesMatter).

Съдът се произнесе, след като полицията в щата Нови южен Уелс (NSW) поиска съдебна заповед за спирането му.

Очакваше се хиляди хора да се присъединят към марша на солидарността с американските протести, предизвикани от убийството на Флойд, и да изразят гнева си срещу смъртните случаи в австралийски арести. От убийството на афроамериканеца Флойд в Минеаполис досега австралийци протестират заради множеството смъртни случаи на цветнокожи в арестите в страната им. Най-малко 423 аборигени и жители на островите в пролива Торес са починали в арести от 1991 г. досега по данни, цитирани от "Гардиън".

Въпреки съдебното решение организации твърдят, че ще проведат протеста в неделя. 

От началото на епидемията в Австралия през април там има около 7 200 случая на заразени. В Нови южен Уелс повече от седмица не е съобщено за нито един новозаразен.

"Всички се отказаха от много неща, за да се опазим от тази болест - казва съдия Дезмънд Фейгън, подчертавайки, че опасенията за здравето имат повече тежест от правото на протест в този случай. - Не е време да изхвърляме бдителността си."

Латона Дънгей не мисли така. Синът ѝ Дейвид умира в затвор през 2015 г. "Ще протестираме без значение дали им харесва, или не, защото това е нашата земя и нищо няма да спре и един от нас", казва тя пред AFP.

Сред критиците на плана за протест е и австралийският министър-председател Скот Морисън, който в петък призова: "Не отивайте!". "Нека намерим по-добър, друг начин да изразим чувствата си от този да излагате собственото си здраве и това на другите на риск", каза той.

Демонстрации вече бяха проведени в градовете Синди, Бризбън, Пърт и Канбера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

06.06 2020 в 03:34

Майка ми, лека и пръст, много години беше работила учителка. Имахме цигани хамали, и тя всяка година пращаше жените от счетоводството за 15-септември да купят учебници, тетрадки, дрехи, обувки, за всичките им деца. Пари на ръка - не. Неколцина се изучиха, а после дойде тим, и всичко рухна, друга история.
Но всъщност е това, което разказва слепиот(((
Много години преди това бях служил в пехотата, в цигански град. Няма особен страх. Все едно някъде ще те убият - не се давай мърцина. И не убивай без нужда.
Те нещо вече искат, или как?

12078

1

edin slep

05.06 2020 в 22:02

Като искате да се борите си изберете някаква светла фигура, а не някакъв щатски престъпник.

Над 97% от убитите черни в САЩ са убити от други черни в гетата. Вържете ръцете на полицията и престъпните банди ще се развихрят още повече.

И у нас циганите страдат най-вече от другите цигани. Аз сутрин често поздравявам с добър ден метачките, жените си ми отговарят. Дори в последно време спряха да говорят на цигански, за да е ясно на всички за какво говорят.

Майка ми разказа за циганка, с която работи, която не иска да пуска детето си с останалите цигани, защото псуват, ругаят от деца. Иска да учи детето с българчета, за да стане човек.