Австралия затваря границите между два щата за първи път от 100 години

OFFNews 06 юли 2020 в 11:41 2198 0

За първи път от 100 години Австралия ще затвори граница между два щата в страната от сряда за неопределено време. Това са най-населените Виктория и Нов Южен Уелс, а причината е рязкото покачване на заболели от новия коронавирус в Мелбърн. За последните две седмици са установени стотици случаи в столицата на Виктория, съобщи БНР.

Там са над 95 на сто от новите инфекции в Австралия. Право да преминават границата ще имат хората, за които пътуването е "неизбежно" и кандидатстват за разрешително, или по работа.

Главният съветник по здравеопазването във Виктория Брет Сътън оправда решението с желанието на властите да се избегне поставянето в риск на живота на хората. Той увери, че огнищата се локализират и овладяват успешно.

Премиерът на Виктория Дейниъл Андрюс призова гражданите да останат по домовете си, за да се спре разпространението на инфекцията.

Маршрутът между Сидни и Мелбърн - двете щатски столици, е един от най-натоварените в света, отбелязва Би Би Си. Днес във Виктория са регистрирани 127 нови заболели от COVID-19. Това е рекордно ниво от началото на пандемията. Въпреки ръста напоследък, в сравнение с останалата част от света, Австралия остава по-слабо засегната. Общият брой на инфектираните там е 8500, а смъртните случаи - 105.

За последен път границата между двата австралийски щата Виктория и Нов Южен Уелс е била затворена през 1919-а по време на пандемията от испански грип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови