Австрия разпореди ареста на руски шпионин

OFFNews 26 юли 2019 в 10:53 2910 0

Снимка Министерство на вътрешните работи - Австрия

Австрия издаде заповед за ареста на руски офицер, за когото твърди, че е вербувал полковник от Виена, който шпионирал 30 г. в полза на Москва.

Полицията в Залцбург обяви, че европейската и международна заповед е за задържането на 65-годишния Игор Егорович Зайцев. Той е заподозрян в това, че е ръководил дейността на 70-годишен полковник от резерва на австрийската армия от 90-те години на миналия век до ареста му през миналата година. Полковникът издавал тайни за австрийската армия на Русия.

Зайцев работи за руското Главно разузнавателно управление.

Полицията смята, че полковникът е спечелил десетки хиляди евро заплащане за информацията, която е давал, включително детайли за австрийските въоръжени сили и оръжейните им системи.

Миналата година австрийският военен министър Марио Кунасек заяви, че случаят е бил разкрит с помощта на друга европейска разузнавателна агенция.

Австрийски медии съобщават, че полковникът е изключителен професионалист и е работел в армейски контролен център в Залцбург.

Първоначално той сътрудничил на полицията, но отскоро отказал да говори за разкрития от разследването на случая, който предизвика дипломатическа криза между Москва и Виена миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови