Бъдещето на ЕС след Брекзит: Макрон с опит да възобнови Ваймарския триъгълник

OFFNews 04 февруари 2020 в 11:01 2855 0

Снимка https://www.pap.pl/

Накъде да бъде поведен Европейският съюз след напускането на Великобритания? Насока за виждането си даде френският президент Еманюел Макрон, който при посещението си в Полша инициира възраждането на така наречения Ваймарски триъгълник между Франция, Германия и Полша, последната от които се превръща с петата по население и шестата по икономика членка на ЕС.

Първото официално посещение на френския държавен глава след Брекзит бе именно в Полша. Днес той ще изнесе лекция в Ягелонския университет в Краков, съобщава БНР. А в разговор с полския си колега Анджей Дуда Макрон инициира среща на Ваймарския триъгълник. Според него трите държави носят "основната отговорност" за бъдещето на ЕС.

Ваймарският триъгълник е създаден през 1991 г. от външните министри на трите държави. Последната им среща бе през 2011 г. След това отношенията между Париж и Варшава се обтегнаха в резултат на пътя, по който Полша пое с управлението на националконсервативната партия „Право и справедливост“. Част от напрежението се поражда от различните виждания на Франция и Полша за бъдещето на Евросъюза. Именно този въпрос предстои да бъде обсъден на конференция. Макрон се застъпва за по-задълбочена евроинтеграция и подкрепя „Зелената сделка“ на Европейската комисия, а Полша си издейства специален статут в новата европейска екополитика и следва политика на национален суверенитет.

След срещата между двамата президенти полският Дуда обяви, че ЕС се нуждае от нова архитектура, че Брекзит означава рестарт за общността и че "ролите в ЕС трябва да се преразпределят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови