Байдън: Украйна може да влезе в НАТО, ако се справи с корупцията

OFFNews 15 юни 2021 в 11:27 1838 0

Снимка Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в понеделник, че Украйна трябва да изкорени корупцията, преди да стане пълноправен член на НАТО - нещо, за което настоя украинският президент Владимир Зеленски.

"Зависи от това дали отговарят на критериите. Факт е, че те все още трябва да разчистят корупцията. Факт е, че те трябва да отговарят на други критерии, за да влязат в плана за действие", каза Байдън на пресконференция на срещата на върха на НАТО.

"Междувременно, ще направим всичко възможно, за да поставим Украйна в позиция да продължи да се противопоставя на руската физическа агресия", продължи той. "И не само от мен ще зависи дали ще стигнем до заключението, че Украйна може да стане част от НАТО. Ще зависи от Алианса и начина, по който гласуват."

Зеленски заяви по-рано в понеделник, че търси ясно "да" или "не" от Байдън дали Украйна ще бъде приета за пълноправен член на НАТО. Въпросът става все по-спешен, тъй като Русия разполага войски по украинската граница и напрежението между двете страни ескалира. Русия незаконно анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Имайки предвид, че Русия технически е нахлула в Украйна, ако страната бъде приета в Алианса, другите членове на НАТО ще са длъжни да я защитават. Член 5 от договора за организация на съюза предвижда страните членки да приемат, че нападението на един съюзник е нападение срещу всички съюзници. Според Байдън динамиката няма да попречи Украйна да бъде приета за член на Алианса.

Украйна има дълга история на проблеми с корупцията, които Зеленски се ангажира да разреши, откакто встъпи в длъжност преди няколко години. Бившият президент Тръмп неколкократно заяви, че е загрижен за корупцията в Украйна, когато беше подложен на процедура по импийчмънт заради оказания натиск страната да разследва президента Байдън и сина му Хънтър Байдън през 2019 г.

Джо Байджън разговаря със Зеленски по телефона, преди да отпътува за Европа миналата седмица. Украйна вероятно ще бъде един от основните въпроси на срещата на Байдън в сряда с руския президент Владимир Путин.

„Споделих с нашите съюзници какво ще предам на президента Путин: че не търся конфликт с Русия, но че ще отговорим, ако Русия продължи вредните си дейности и че няма да пропуснем да защитим трансатлантическия съюз или да отстояваме демократичните ценности ", заяви Байдън на пресконференцията в понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews