Байдън наложи санкции на Русия и я призова да се успокои

OFFNews 16 април 2021 в 13:05 3371 0

Снимка pixabay

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за деескалация на напрежението с Русия в четвъртък, след като удари страната с нови санкции и предложи среща с руския президент Владимир Путин това лято.

"САЩ не се стремят да започнат цикъл на ескалация и конфликт с Русия. Искаме стабилни, предвидими отношения", каза Байдън. "Ако Русия продължи да се намесва в нашата демокрация, готов съм да предприема допълнителни действия, за да отговоря. Това е моята отговорност като президент на Съединените щати."

Байдън каза, че е имал "откровен" и "уважителен" разговор с Путин по-рано тази седмица, когато e казал на своя колега, че ще отговори на намесата в президентските избори през 2020 г. и мащабна кибератака срещу американското правителство. Байдън съобщава, че по време на разговора е предложил среща на върха в Европа между него и Путин и че помощници от двете страни обсъждат плановете.

"Сега е моментът за деескалация. Пътят напред е чрез обмислен диалог и дипломатически процес", каза Байдън. "САЩ са готови да продължат конструктивно, за да преминат през този процес. Моят краен коментар е следният: Там, където има интерес Съединените щати да работят с Русия, ние трябва да го направим."

В четвъртък сутринта Байдън подписа изпълнителна заповед, за да се засили реакцията на неговата администрация към Русия, съобщи Белият дом. Съгласно заповедта Министерството на финансите включи в черния списък шест руски технологични компании, които предоставят подкрепа за киберпрограмата, управлявана от руските разузнавателни служби.

Министерството санкционира и 32 фирми и лица за „извършване на руски правителствени опити за въздействие върху президентските избори през 2020 г. и други актове на дезинформация и намеса“, както и осем лица и фирми, свързани с действията на Русия в Крим.

В разговор с репортери в четвъртък сутринта високопоставен служител на администрацията заяви, че отговорът на САЩ има за цел да бъде "решителен, но пропорционален" на действията на Русия, като същевременно подчерта, че САЩ искат да избегнат "ескалационни отношения".

В отговор Русия съобщи, че ще предприеме ответни мерки. 

"САЩ не са готови да приемат обективната реалност на един многополюсен свят без американска хегемония. Подобно агресивно поведение ще получи решителен отпор. Отговорът на санкциите ще е неизбежен", каза говорителката на руското външно министрество Мария Захарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !