Балансът в Либия се променя, съдбата на страната я контролират Турция и Русия

Ганчо Каменарски 25 май 2020 в 18:54 7150 0

Цяла поредица от резки промени на военната ситуация в Либия отслаби надеждите на маршал Халиф Хафтар, че ще може да управлява тази нефтодобиваща страна, като същевременно позволи на Турция и на Русия да укрепят своите позиции в един от най-важните региони на света.

През последните седмици турски безпилотни самолети и системи за ПВО помогнаха на поддържаното от ООН Правителство на националното съгласие в Триполи да си върне контрола над целия запад на Либия, пише The Washington Post.

Миналата седмица Хафтар изведе своите войски от позициите близо край Триполи, но неговите противници продължиха настъплението си и овладяха поредица от крайбрежни селища и важна военновъздушна база. Според анализатори, „Хафтар преживява най-лошата си криза от шест години”.

Според анализатори от ООН, конфликтът е далеч от завършване и все повече расте безпокойството, че той може да въвлече Турция и Русия в непряка конфронтация, превръщайки Либия във втора Сирия. Миналата седмица например Русия пребазирала от Сирия в района на Централна Либия най-малко шест изтребителя МиГ-29 и два фронтови бомбардировача Су-24. Екипажите естествено са руски и то с добър боен опит. В страната действат и руски наемници от „Групата Вагнер”, които са близки до Кремъл.

Самият 76-годишен Хафтар все още контролира значителна част от територията на Либия и се ползва с мощната подкрепа на външни сили.

ОАЕ, Египет, Саудитска Арабия и Йордания подкрепят Хафтар, чието настъпление през април 2019 г. стана начало на един от най-кървавите периоди от момента на „Арабската пролет” през 2011 г. и намесата на НАТО, които доведоха до сваляне и гибелта на Муамар Кадафи.

Европейските страни също се разделиха: Франция и Гърция поддържат Хафтар, а Италия и други страни са на страната на правителството в Триполи. САЩ играят двойна игра, като формално подкрепят Триполи, но поддържат връзка и с Хафтар, който има американски паспорт и някога бил осведомител на ЦРУ.

Сега Турция и Русия станаха влиятелни играчи в Либия. Те накрая могат да получат нефтени, газови и строителни контракти за милиони долари, а също така и достъп до военни бази, които ще им помогнат да разпрострат влиянието си на значителна част от територията на Африка.

Правителството в Триполи вече подписа няколко споразумения с Анкара, откривайки достъп до газови находища в Средиземно море. В замяна Турция увеличи своята военна помощ, изпращайки безпилотни самолети, наемници от Сирия, военни инструктори, бронирани машини и оръжие.

Напълно е възможно Русия да търси алтернатива на Хафтар. В последно време се появяват предположения, че вместо Хафтар военната компания „Група Вагнер” ще лансира Сейф ал-Ислам Кадафи, син на убития Муамар Кадафи.

Експертът по въпросите на тероризма Джошкун Башбук подкрепя тези предположения. Той пише в социалните мрежи: „С военния не се получи, да опитаме с политика.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови