Българи в хотел на о. Тенерифе, обграден от кордон полицаи заради коронавирус. Никой няма право да излиза

Заместник-министър на здравеопазването в Иран също е заразен с Covid-19. Резултатът от теста му излезе днес и се оказа положителен

OFFNews 25 февруари 2020 в 17:24 6311 0

Хотел на остров Тенерифе е под блокада заради коронавирус, след като отседнал там италиански лекар даде положителна проба за Covid-19.

Стотици гости на 4-звездния хотел H10 Costa Adeje Palace, намиращ се на най-големия от канарските острови в едноименната автономна испанска област, са под наблюдение.

Сред тях има и трима българи. Става въпрос за тричленно семейство, с което вече се е свързал завеждащият консулската ни служба в Мадрид. Семейството живее в Германия. 

„Снощи пристигнахме с много перипетии покрай бурята от Сахара и сутринта се изненадахме, че целият хотел е блокиран от полиция, ленти отвън… Не ни се разрешава да излизаме, препоръчително е да седим по стаите. Раздадоха ни вода. Маски няма за съжаление“ -  каза пред bTV Виктория Захариева, българката, която заедно със семейството си е блокирана в хотела. 

Лекарят е от най-тежко засегнатата от болестта област в Италия Ломбардия.

Общо 80 346 са заразените от болестта в света към момента по данни от карта, създадена от изследователи от Университета Джонс Хопкинс. И докато много заразени и починали има в континентален Китай, където възникна заболяването - съответно 77 660 и 2 663, то продължава да се разпространява бързо по света. Най-тежко засегнатата европейска страна е Италия с 283 потвърдени случая досега и 7 жертви. Там болните са концентрирани в две северни области - Ломбардия и Венето. 

Извън Стария континент ситуацията е тежка и в Иран. Там са потвърдени 95 случая, а днес бе оповестено, че с Covid-19 е заразен и заместник-министърът на здравеопазването Раджара Харичи. Резултатът от теста му е положителен.

Вирусът вече се разпространи в над 35 държави. В понеделник Световната здравна организация предупреди, че светът трябва да се подготви за възможна пандемия - ситуация, при която инфекциозно заболяване се разпространява лесно между хората в много страни.

Делът на починалите заразени с Covid-19 е между 1 и 2%, но СЗО все още не може да съобщи точни данни за смъртността.

Тенерифе

Гостите на хотела са под наблюдение, засега не говорим за карантина - обяви говорител на здравните власти по повод ситуацията в хотела в югозападната част на острова.

Един от тях публикува снимка във Facebook с бележка, пъхната под вратата на стаята му днес. Тя гласи: "За съжаление, трябва да Ви информираме, че по здравни причини хотелът беше затворен. Докато здравните власти не разрешат друго, трябва да останете в стаите си".

Друг гост - Джон Търтън - споделя пред Би Би Си, че не всички са се съобразили със забраната. Той и съпругата му видели бележката, но след това чули хора да вървят отвън, в коридора, отивайки на закуска.

Хората нямат друга информация за случващото се, освен от бележката.

И докато някой от тях може да излезе от стаята си, няма как да напусне хотела. Той е обграден с кордон от полицаи.

Болният лекар

Болният италиански лекар е гост на хотела от шест дни и през това време вероятно петстотин или шестстотин души трябва да са напуснали хотела и да са се прибрали по родните си места - споделя притеснен британец, също "заложник" на коронавируса на остров Тенерифе.

Лекарят е отседнал в хотела със съпругата си. Положителният му тест излязъл в понеделник и мъжът е поставен в изолация в Университетската болница на Nuestra Señora de Candelaria. Той ще премине през втори тест, за да бъде потвърдено заболяването.

До установяването на този случай в Испания имаше двама потвърдени болни от Covid-19 - на германец и британец. С този случай броят им става 3.

Иран

Във вторник самолет с над 130 пътници и екипаж, пътуващ от иранската столица Техеран към Истанбул, беше пренасочен към турската столица Анкара заради подозрение за заразен пасажер на борда. Всички ще останат под карантина 14 дни.

Днес в Иран починаха още трима души от болестта. Там смъртните случаи в резултат на Covid-19 се увеличиха на 16.

По света

В Южна Корея инфектираните се увеличиха на 977 днес. Смъртните случаи са 10.

САЩ обяви, че ще изразходва 2.5 милиарда долара в борба с коронавируса. Те ще бъдат вложени за създаване на условия за поставяне на хора под карантина; за разработване на ваксина и др. В САЩ има 53 случая.

Япония обяви, че е починал четвърти пътник от поставения под карантина край бреговете ѝ круизен кораб "Диамантената принцеса". В страната са потвърдени 850 случая, повечето от тях са заразени на лайнера.

ОАЕ и Бархрейн наложиха по-сериозни ограничения, свързани с полетите в усилията си да ограничат разпространението на вируса.

Симптоми

Основните симптоми на заразата са висока температура и кашлица, както и затруднения в дишането.

Какво да правим

Често мийте ръцете си със сапун или дезинфекциращ гел. Избягвайте близките контакти с болни хора. Не докосвайте очите си, носа си и устата си с немити ръце. Кихайте и кашляйте в кърпичка, след това мийте ръцете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови