България вече е в чакалнята на еврозоната (обновена)

OFFNews 10 юли 2020 в 19:43 8124 5

България вече е част от валутния механизъм ERMII (чакалнята еврозоната), съобщиха от Европейската централна банка. 

Заедно с нас е приета и Хърватия. 

Този ход проправя пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок като 19-и негов член.

Централният курс на българския лев в "чакалня на еврозоната" е определен на 1,95583 спрямо еврото (колкото е фиксирания курс на БНБ), докато централният курс на хърватската куна е определен на 7,53450.

Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II, както и решението на Съвета на гуверньорите на Европейската централна банка за по-близко сътрудничество с двете страни, което бележи влизането им в банковия съюз.

"Решението представлява крайъгълен камък в усилията на България и Хърватия за присъединяване към еврозоната. Сега двете страни трябва да участват в механизма без сериозно напрежение и най-вече без да девалвират основния курс на своята валута спрямо еврото по собствена инициатива, поне две години преди да могат да се присъединят към еврото. Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватски власти да завършат процеса по присъединяване към еврозоната", се казва в изявлението на Комисията.

След внимателна оценка на адекватността и устойчивостта на валутния борд в България, бе прието, че страната ни се присъединява към валутния механизъм със съществуващия си режим на валутен борд, като едностранен ангажимент и без допълнителни изисквания към ЕЦБ.

Споразумението за участие на лева във ВМ II се основава, наред с друго, върху ангажимента на България да се присъедини едновременно към Банковия съюз и ВМ II и на изпълнението от българските власти на мерките, описани в писмото за намерения от 29 юни 2018 г., които са от значение за гладкото присъединяване и участие във ВМ II.

Тези мерки са в следните шест области на политики: банков надзор, макропруденциалната рамка, надзора над небанковия финансов сектор, рамката за предотвратяване на пране на пари, рамката за несъстоятелност и управлението на държавните предприятия. Страните, участващи в процеса по ВМ II, приветстват положителната оценка за изпълнението на тези ангажименти, дадена от Европейската централна банка и Европейската комисия. Европейската централна банка също днес оповести установяването на тясно сътрудничество с Българската народна банка, съобщиха от БНБ.

Споразумението за участие на българския лев е придружено от твърд ангажимент на българските власти да провеждат благоразумни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансовата стабилност и постигане на висока степен на устойчива икономическа конвергенция. 

Властите заедно със съответните органи на Европейския съюз чрез подходящи инструменти ще наблюдават отблизо развитието на макроикономическата политика и осъществяването на тези мерки.

Задължителните точки на интервенция във валутния механизъм ще бъдат оповестени от ЕЦБ и Българската народна банка преди отварянето на валутните пазари на 13 юли.

България тръгна по пътя към влизането официално през 2018 година, а Хърватия - година по-късно.

За страната ни това е формално, тъй като левът е фиксиран към еврото чрез валутния борд, а по-рано през годината парламентът реши, че този курс няма да бъде променян до влизането ни в еврозоната, когато официалното платежно средство в България ще бъде именно еврото. Най-ранният възможен срок за това е 2023 година.

Междувременно на фона на протестите пред Министерски съвет и Президентството беше проведена и пресконференция, на която беше обявено официално, че България е в чакалнята на еврозоната.

"Управителите на централните банки решиха единодушно да включат българския лев във валутен механизъм", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов благодари на европейските лидери за подкрепата, но добави, че му е "криво" и го "боли", че българският народ не може да се зарадва на решението.

"Когато си член на Банковия съюз, където са всичките бели държави, и банковата система е под пълен мониторинг. Никой не може да прави финансови измами, да тегли кешове и прочие. Няма страшно и за българските банки, защото всички работят вече по правилата на белите държави и ЕС стои зад гърба им", посочи той.

"Цяла Европа "гърми", че българската банкова система и българките банки са при белите държави. А ние цял ден се мъчиме да покажем кой, колко мрази. Вместо сега да се прегърнат (протестиращите - бел. ред.) и да играят хоро, ръченици с маски. Свършили сме работа, а ние цял ден отбиваме атаките на българи, които по всякакъв начин искаха да попречат на това, което е хубаво за България. Това е много важен за икономика и за инвеститорите ден. Хората се радват заради нас, а ние не се радваме", ядоса се Борисов.

По думите му е трябвало да седи заедно с президента Румен Радев, когато България влиза в Банковия съюз и ERM II. Премиерът каза още, че това е за десетилетия напред.

Борисов призова митингите да са по заводите и да се работи денонощно, защото ни чака сериозна криза.

"Всички ще го напишат в света, всички медии и финансови институции като затворят пазарите ще го четат", добави министър-председателят.

Управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че това е исторически акт, който трябва да ни обединява и обясни, че това ни дава тежест на този етап във финансовата сфера, а на по-късен етап и в останалите. "Тази тежест надхвърля, както размера на нашата икономика, така и размера на нашата територия", добави той.

"Вярвам, че участието на България в Банковия съюз и впоследствие – в еврозоната, ще доведат до такова икономическо развитие като останалите държави, които участват в тези механизми", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Той обясни, че това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България.

"Интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на участващите държави членки по начин, който дава не само икономически предимства, а е и цивилизационен избор. Свързваме кръвоносната система на икономиката ни с едно от най-силните икономически формирования в света", коментира финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

4

emanuilis

10.07 2020 в 23:03

За добро нека бъде. Надявам се не #МаяМа и подобни „чалга"-еквиваленти да подписват каквото е необходимо, когато трябва. Без претенции това да е Борисов.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

10.07 2020 в 22:08

Ники, Ники.. Наивнико:
27,09,2013 - Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан: " сложи точка на ожесточения спор между настоящите и предишните, кой повече пари е договорил от безвъзмездната финансова помощ. Тя се изчислява по определена формула, която зависи от БВП на страната, като таванът е 2.35% от БВП. "Факт е, че България има най-ниския БВП и това води до най-нисък обем от средства на глава от населението в абсолютно изражение", каза Хан.
Средно по 970 евро се пада на всеки българин за следващите седем години, докато дори новоприсъединилата (1,7,2013) се Хърватия получава повече от нас - по 1870 евро."
А ний СЕДЕМ години преди Хърватия сме в ЕС!! А ЕЦБ и тя си го играйка процента от БВП-то.. За еврата дет раздава..
Та кой казваш ша е по-на кяр от нас?

Второ - виж си последната промяна в Закона за БНБ.. Докога ще ефиксирания курс.
" Курсът на лева към еврото няма да бъде фиксиран в закон и ще подлежи на преговори с другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка, след като нашата страна влезе в т.нар. "чакалня на еврозоната"".
На практика това означава, че ВСЯКА ДЪРЖАВА-ЧЛЕНКА на еврозоната ЩЕ МОЖЕ ДА ИСКА, КОГАТО СИ ПОИСКА промяна на сегашното фиксирано съотношение на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лв.

Ама ти си викай УРА пред некролога на БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ..

8596

2

NikiDanev

10.07 2020 в 21:02

toughq, eдинственият начин да докажеш тезата си е да спечелиш мнозинство и там да натриеш носовете на еврочиновниците, защото ти си умен, разбрал си гимнастиките, а те - не. Проблемът е с кого ще спечелиш, Христо Иванов го отпиши, а беше време когато гласувах за него, но след това се размириса на губещ политик... и такъв ще си остане. Днес един потен, ядосан, оправдаващ се, само ден след хубавия Пи Ар със Сарая... Румбата Радев ви е последна надежда, но мисля, че и той е загубена кауза, вчера беше силен и размахваше определения, днес го захлупиха с Чакалнята за еврото. Значи или еврочиновниците са бандити или Румбата е лъжец... Ние вярваме на еврочиновниците. Слави? Хм, недоволен, чалгар, злобен, дали ще вкара и 4%. Майчето Манолова, и тя изпусна звезден миг като кандидат кметица и тя си замина. Вече се сещаме коя беше, кой подкрепяше и как си върти задните части. За вечно мрънкащи няма да гласуваме, а ние сме мнозинството от колебаещите се.

5712

1

tough

10.07 2020 в 20:40

А честито, значи гимнастиките с ББР и #фалиралипиб горещо се одобряват и насърчават от еврочиновниците. Заедно към победата :D