Банкси построи хотела с най-грозната гледка в света

OFFnews 05 март 2017 в 11:20 19015 1

Снимка AP

Какво ще стане, ако ви кажат, че хотелът ви е с най-грозната гледка в света? Бихте ли се гордели? Може би не, но именно строителството на такъв хотел финансира световно известният художник на графити Банкси. Хотелът е във Витлеем - родното място на Христос и прозорците показват... стена. Това е търсен ефект и носи послание към народа на Израел и Палестинската автономия.

Девет стаи и един президентски апартамент на сградата гледат към 30-метрова бетонена стена.

Всяка стая е уникална. Една е боядисана да изглежда като заобикаляща госта бетонна ограда.

Друга стая изглежда като казарма - обзаведена с двуетажни легла и няколко шкафчета.

Президентският апартамент има собствен мини-театър, бар и луксозно джакузи. Но водата за джакузито идва от резервоар за вода, обсипан с дупки от куршуми.

Вместо фитнес зала, хотелът има музей. Изложбата е посветена израелско-палестинския конфликт. 

Строителството и подготовката на хотела са започнали преди 14 месеца и са били пазени в тайна. Банкси сам е направил голяма част от интериора, картините и други произведения на изкуството - от херувимите, през висящия от тавана пианист, восъчната фигура за рецепционист до картина над леглото, която показва израелски войник и палестинец, биещи с възглавници.

"За да построиш и украсиш такъв хотел, се иска нещо повече от въображение", разказва Доминик Петрин, австралийски художник, поканен да изрисува една от стаите. Той е прекарал последния месец от подготовката на хотела, затворен в стаята, в която не е било позволено да се влиза. Артистът декорирал и изрисувал стаята в колониален стил, но ако се загледате по-внимателно, ще забележите някои сериозни неточности. Това пак е част от чара на хотела, чието мото е „Изкривеното и погрешното са най-красиви”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

05.03 2017 в 13:23

В сравнение с т.нар. Гранд Хотел Банско или с подобията на хотели в края на Банско по пътя за Шилигарника, това си е направо Кемпински бе...