Бърни Сандърс циментира статута си на водещ кандидат-президент на демократите с победа и в Невада

OFFNews 23 февруари 2020 в 08:53 3187 0

Бърни Сандърс циментира статута си на водещ кандидат за демократите за президентските избори в САЩ през ноември срещу Доналд Тръмп, като спечели убедително предварителните избори в Невада, показват първите данни от партийните събрания в щата, съобщава Би Би Си. Бившият вицепрезидент Джо Байдън е втори.

Това е втората му победа в надпреварата за номинация, след като първо спечели в Ню Хемпшир и бе втори в Айова.

Сандърс води и в повечето национални допитвания за изборите, но все пак има дълъг път, докато номинацията бъде потвърдена.

Много голяма е била подкрепата за него от латиноамериканците, показват екзит половете. Щатът бе първият със значително малцинствено население, чиито вот е ключов.

От своя страна, сенаторът обясни успеха си с подкрепа от граждански движения и заяви, че за разлика от президента Доналд Тръмп, който си мисли, че може да спечели като разделя американците, неговата кампания ще победи „като прави точно обратното“.

Победата на Сандърс идва в момент, когато той е обвиняван в прекалено либерални идеи, но срещу на тях противостоят резултатите от Невада, според които мнозинството са за замяна на частното здравно осигуряване с държавно.

Следващото предизвикателство за кандидатите са предварителните избори в Южна Каролина, които са следващата събота.

Президентът Тръмп реагира в социалните мрежи с опит да всее раздор между Сандърс и съперниците му, отбелязва Асошиейтед прес.

„Изглежда, че Лудия Бърни се представя добре във великия щат Невада. Байдън и останалите изглеждат слаби - пише той в Туитър. - Поздравления, Бърни, и не ги оставяй да ти го отнемат."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!