'Бебешка фабрика': Японски милионер с 16 деца от сурогатни майки

ОFFNews 20 февруари 2018 в 14:20 3877 0

Снимка ЕПА

Тайландски съд даде родителските права на баща, който се е сдобил с 16 наследници чрез сурогатни майки. 

Решението позволява на 28-годишния син на богат японски предприемач Мицутоки Шигета да упражнява родителските си права над 13 деца, след като предизвика спорове в страната през 2014 г. Тогава Шигета призна, че има поне 16 деца от сурогатни майки в Тайланд.

Така нареченият случай "Бебешка фабрика", както и още няколко подобни, доведоха до забрана на сурогатното майчинство с майки чужденки.

През 2015 г. Шигета получи родителските права над други три свои деца, а година по-рано бе разследван за трафик на хора от Интерпол. Тогава служителите на организацията нахлуват в апартамента му в Банкок и намират 9 бебета, детегледачки, както и бременна сурогатна майка. Появява се и негова снимка на летище, на която държи новородено, и става ясно, че част от децата са отведени в Камбоджа.

По-късно мъжът напуска страната, но съди тайландското Министерство за социално развитие и човешка сигурност за попечителство. По време на делата адвокатът му твърди, че Шигета просто иска голямо семейство и като син на богат предприемач може да си го позволи.

Представители на местните власти за закрила на детето заминават за Камбоджа и Япония, където се уверяват, че мъжът е осигурил подходящи условия за своите деца. 

Японски медии твърдят, че той е платил близо 10 000 долара на всяка сурогатна майка. Според тях той е неженен, но вече има планове за бъдещето на своите деца, отворил е и фондове за тях. Те предполагат, че има още деца, тъй като пътува често до Индия и Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови