Беларуската милиция стреля по протестиращи срещу Лукашенко (видео)

OFFNews 10 август 2020 в 22:44 4242 2

Снимка tut.by

Армейски подразделения включени в потушаването на протестите.

Беларуската милиция влезе днес в сблъсъци с демонстранти в Минск за втора поредна вечер, след като бе обявено, че държавният глава Александър Лукашенко е победител във фалшифицираните, според опозицията, президентски избори, предаде Ройтерс. Независимата медия tut.by съобщава, че силите за сигурност използват гумени куршуми и светлинни гранати срещу протестиращите. Ранена е журналистката от “Наша ніва” Наталия Лубневская. Тя е ранена в крака.

Според очевидци милиционери са издърпвали демонстранти от тълпата и са ги биели с палки. Задържани са близо 100 човека, предимно младежи от 20 до 25 г. В потушаването на протестите са включени не само полицейските специални сили, но и армейски подразделения. Те използват газ и светлинни гранати. 

Междувременно ръководителят на беларуската служба за държавна сигурност, каза пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу основния опонент на Лукашенко Светлана Тихановска, посочи Ройтерс.

Председателят на Беларуския комитет за държавна сигурност (КГБ) Валерий Вакулчик каза, че службите за борба с екстремизма са засекли съобщение, че трябва да бъде принесена "свещена жертва". "Подателят на съобщението е установен и скоро ще бъда задържан", каза Вакулчик, цитиран от ТАСС.

По-рано днес Лукашенко заяви, че правоохранителните органи е трябвало по време на безредиците вчера да бранят не само обикновените граждани, но и членове на предизборния щаб на Тихановска, а също и опозиционни журналисти.

Властите оповестиха, че Лукашенко е спечелил изборите с 80%, но според част от протоколите резултатите са били над 80% за Тихановска. Лукашенко вкара в затвора или заведе дела срещу основните си опоненти, а в деня на изборите бяха арестувани журналисти и независими наблюдатели, които са забранени. Интернетът също беше почти спрян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

11.08 2020 в 09:12

Френската полиция също стреляше срещу жълтите жилетки, но пропуснахте да ни осведомите тогава. Защо?

5784

1

Бабатунде

11.08 2020 в 00:09

Мечтата на всички калинки в герб и лели във фейсбук !