Белгия ще има правителство на малцинството

OFFNews 09 декември 2018 в 18:00 2965 1

Белгийският премиер ще състави правителство на малцинството

Белгийският премиер Шарл Мишел състави правителство на малцинството в неделя, след като фламандската националистическа партия напусна управляващата коалиция заради подкрепата за миграционния пакт на ООН, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Новият фламандски алианс, най-голямата от четирите партии на досегашната коалиция, по-рано бе заплашила да се оттегли, ако Мишел подкрепи Пакта за миграцията.

Белгийският крал Филип прие оставките на министрите на Алианса в неделя след среща с Мишел в кралския дворец, според изявление.

Мишел също така представи на краля списъка със заместниците на оттеглилите се министри. 

Оттеглянето на фламандската партия означава, че Мишел няма да разполага с парламентарно мнозинство пет месеца преди парламентарните избори, насрочени за края на май.

Той заяви, че е създадена "отговорна коалиция" и призова за "диалог с парламента", предупреждавайки за риск от предсрочни избори.

„Ще предложа двама държавни секретари да заместят тримата министри от Новофламандския алианс, за да се гарантира приемственост и доброто функциониране на нашите институции, както и стабилността“, каза Мишел, цитиран от БНР.

Премиерът заяви, че ще пътува за Маракеш следващата седмица, където трябва да бъде утвърден Пактът за миграцията, „за да защити от името на правителството дадената дума от Белгия“.

Лидерът на Новофламандския алианс Барт де Вевер уточни, че в момента, в който министър-председателят стъпи там, ще свали правителството, вероятно като обяви официалното оттегляне на алианса. Досега Вевер не е пожелал да поеме тази отговорност.

Тъй като редовните избори в Белгия са през май догодина, не се очаква предсрочен вот.

Българското правителство вече обяви, че няма да се присъедини към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5900

1

Старши

09.12 2018 в 18:50

"Белгийският ще има правителство....."
Ало офффа какъв е този белгийския свят,народ ли,или чеп. Хептен се осрахте.