Белият дом: Иванка Тръмп не се обсъжда за шеф на Световната банка, но ще помага в подбора на кандидати

OFFNews 15 януари 2019 в 13:35 2812 1

От Белия дом опровергаха информацията, че дъщерята на американския президент Донлад Тръмп Иванка се спряга за кандидат за президент на Световната банка. 

Тя обаче ще помага при подбора на кандидати, съобщи "Политико", позовавайки се на зам.-директора по комуникациите на Белия дом Джесика Дито.

Вестник "Файненшъл таймс" съобщи в края на миналата седмица, че според негови източници администрацията във Вашингтон обмисля възможността да предложи за президент на Световната банка Иванка Тръмп или бившия постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Според Дито обаче министърът на финансите Стивън Мнучин и изпълняващия длъжността ръководител на президентската канцелария Мик Мълвени са се обърнали към Иванка Тръмп с молба да помогне в процеса на предлагане на кандидати, тъй като през последните две години тясно е работила с ръководството на Световната банка.

Според "Файненшъл таймс" други възможни кандидати за поста са нигерийската икономистка Нгоци Оконджо-Ивеала, която преди седем години беше претендент за лидерския пост на Световната банка в конкуренция с Джим Йон Ким, Доналд Каберука, руандийски икономист и бивш президент на Африканската банка за развитие и Шри Муляни Индравати, индонезийската финансова министърка.

Джим Йон Ким, който ръководеше Световната банка в продължение на шест години, подаде оставка, която трябва да влезе в сила на 1 февруари.

Временно постът след това ще заеме Кристалина Георгиева, която сега е главен изпълнителен директор на институцията. 

Кандидатурите за нов президент ще се подават между 7 февруари и 14 март. Очаква се новият шеф да стане ясен до заседанието на ръководните органи на Световната банка и Международния валутен фонд на 12-14 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови